Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Ce este Safe Mode si cum sa il accesezi...

(Subiect creat la: 18-04-2023 09:12 PM)
3718 Vizualizări
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni
Cu siguranta ati vazut recomandari prin comunitate in diverse situatii legate de utilizarea Safe Mode dar poate sunt printre noi si colegi care nu stiu ce inseamna, la ce este bun si mai ales...cum sa il acceseze.

Similar cu un calculator, smartphone-urile au instalate pe ele un sistem de operare: Android. Acesta face legatura intre componentele fizice ale telefonului si utilizator. Tot el gestioneaza diversele aplicatii pe care le instalam si le da acces la resursele dispozitivului.

Iata insa ca sunt situatii in care ceva nu mai merge bine si nu stim de ce....poate este o setare gresita pe care am facut-o, sau poate e o aplicatie pe care am instalat-o, sau s-o fi defectat asa dintr-o data...? Ce putem face? Cum incercam sa ne dam seama unde este problema? Da, stiu: INTREB PE SAMSUNG MEMBERS 😀

Este o optiune valida si probabil vei primi cel putin unul sau mai multe raspunsuri care sa te ajute dar poate vrei sa iti dai seama singur sau nu ai rabdare sa astepti pana iti spune cineva "da un clear cache la aplicatie" cand nu stii despre ce aplicatie e vorba sau nici nu stii daca este o aplicatie cea care cauzeaza problema.

OK si ce facem? Din fericire, in sistemul de operare a fost inclus acest Safe Mode care reprezinta o copie a sistemului, aflata intr-o zona de memorie protejata si include setul minimal de drivere ca telefonul sa functioneze la nivel basic, nu include aplicatiile instalate de noi suplimentar, setarile sunt cele initiale, etc. ...pe scurt este un mediu sigur si nealterat unde putem testa in anumite limite functionalitatea dispozitivului nostru. Functie de rezultatul obtinut, putem sa incadram problema cu care ne confruntam in zona hardware sau software. Daca putem replica situatia si in Safe Mode iar telefonul face acelasi lucru, cel mai probabil este o problema cauzata de un defect fizic sau un BUG major la nivel de sistem de operare. Acesta nu poate fi rezolvat decat printr-un update de firmware (care va veni cand va veni) sau printr-o vizita la service in cazul in care este vorba de o componenta fizica.

Daca in Safe Mode problema nu se manifesta, putem spune ca avem ceva mai mult noroc si este cauzata ori de o setare ori de o aplicatie. Ar trebui sa rememoram ce aplicatii am instalat recent, sau la ce setari am umblat inainte de a aparea problema. Ca o solutie radicala, putem fi aproape siguri ca vom reveni la normal daca efectuam un "reset to factory" (reset la setarile de fabrica). Evident vom avea de munca după aceea pentru a repune totul pe telefon si a reface setari etc. 

NOTA!!! Un lucru care este de EVITAT in cazul in care resetati telefonul in urma unei probleme este SA NU RESTAURATI DATELE DIN BACKUP.

Bine bine, o sa ziceti, da atunci de ce naiba am mai facut backup? Un backup este util atunci cand totul functioneaza cum trebuie ca sa restauram acea stare sau datele in cazul in care le pierdem, trecem pe alt dispozitiv, etc. Dar daca avem o problema, nu putem fii siguri ca setarea sau aplicatia care genereaza asta nu este inclusa in acel backup si vom readuce problema inapoi. Este ca si cum formatezi un calculator pentru a scapa de un virus apoi restaurezi documentele de pe un stick USB virusat...pai ce-ai facut Bobiță?

OK, acum ca am explicat cat de cat modul in care putem folosi sau la ce ajuta Safe Mode, cum il accesam? Este destul de simplu, sunt necesari practic 2 pasi pe care ii voi ilustra mai jos:

1. Afisam pe ecran meniul de Power OFF (de inchidere al telefonului). Ori prin apasarea butoanelor fizice, ori prin utilizarea iconitei din Quick Settings.

Screenshot_20230418_204406_Nova Launcher.png

2. Tinem lung apasat pe iconita de Power Off pana ce aceasta se va transforma in ecranul de Safe Mode

Screenshot_20230418_204429_Nova Launcher.png

3. Apasam pe butonul Safe Mode iar telefonul se va restarta in acest mod

Pe toata perioada cat suntem in Safe Mode, telefonul afiseaza in colturi textul "Safe Mode", pentru a iesi este de ajuns un restart al telefonului si acesta va reveni la normal.

Sper sa aveti cat mai putin nevoie de acest mod...

Consideri ca un comentariu ti-a fost de ajutor? Marcheaza-l ca solutie in discutia pe care ai deschis-o... Asa vei ajuta si pe altii sa gaseasca rapid rezolvari la probleme similare
4 Răspunsuri
gioni666
Hotshot
Opțiuni
Pus la bookmark, știam dar dacă nu folosesc prea des, uit, așa avem acolo, pus deoparte.
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni
👍

Consideri ca un comentariu ti-a fost de ajutor? Marcheaza-l ca solutie in discutia pe care ai deschis-o... Asa vei ajuta si pe altii sa gaseasca rapid rezolvari la probleme similare
EmiliaDuna
Samsung Members Star ★
Opțiuni
Felicitări! Foarte detaliat și practic!! 😀
Diamant42
Big Cheese
Opțiuni
Mulțumim sper să nu am niciodată nevoie de el foarte frumos și foarte detaliat