Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Camera foto: 12MP sau 50/100/200MP

(Subiect creat la: 06-03-2024 04:46 PM)
1935 Vizualizări
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni

 Pentru a folosi la potențial maxim camera unui telefon ar fi util să înțelegeți întâi cum funcționează ea. Mare parte din ce o să scriu mai jos este valabil pentru majoritatea modelelor de telefoane. 
 Realizarea unei poze necesită mai mulți pași. O să descriu în continuare principalii pași:

1. Captarea luminii.

Aceasta este făcută de senzorul de imagine printr-un proces fotoelectric. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Efect_fotoelectric
Tehnic senzorul poate capta inclusiv lumina infraroșie și cea ultravioletă. Pentru a bloca lumina infraroșie în general este aplicat un filtru, iar lumina ultravioletă este blocată în cea mai mare parte de către lentile.

 2. Filtrul Bayer.

 Deoarece senzorul captează doar lumina de orice fel, nu și culoarea, este necesar un filtru color aplicat peste elemente fotosensibile de pe senzor. Cel mai utilizat astfel de filtru este filtrul Bayer:

image

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Matrice_de_filtre_de_culoare

 Acesta se repetă ca și în poza de mai sus pe grupuri de câte 4 pixeli. Deci în realitate un pixel de pe senzor captează doar o culoare, celelalte 2 fiind calculate pe baza vecinilor lui în următorul pas:

 3. Demozaicarea.

 Acest pas constă în aplicarea unui algoritm care să determine culoarea și luminozitatea fiecărui pixel pe baza unui grup de pixeli apropiați. Algoritmii folosiți în acest pas sunt foarte importanți, și nu toți sunt la fel de buni.

 În acest moment a fost obținută o imagine brută (RAW), care apoi este procesată în continuare în funcție de telefonul folosit și setările făcute.

 Acum ajungem la întrebarea din titlu: de ce 12 MP (megapixeli sau milioane de pixeli) se pot dovedi mai utili decât 50/100/200MP în multe situații.

 În primul rând, în afară de situațiile în care vrem să facem o decupare agresivă în poză, pozele o sa fie văzute pe un ecran care are 2 sau 4 MP. Deci oricum ele o să fie redimensionate. Cu cât rezoluția pozei este mai mare iar rezoluția ecranului (sau cea folosită pe rețele sociale/ forumuri) este mai mică, cu atât un algoritm slab de redimensionare (cam toți cei de la rețelele sociale) o să producă un rezultat mai urât.
 Dar un alt aspect pe care nu îl știe multă lume este legat de senzorul foto.
 Samsung folosește o tehnica de grupare a mai mulți pixeli de pe senzor (4,9,16) pentru a obține o poză la o rezoluție mai mică decât cea maximă. Aici am fost păcălit și eu inițial, crezând că rezoluția nativă este de 50, 100 sau 200MP în funcție de model și cameră, și de acolo se folosesc algoritmi pentru a fi redusa, dar mai ales pentru demozaicare.
 Realitatea este alta. Așa arată filtrul Bayer pe senzorul de 200MP (pentru celelalte modele de folosesc grupuri de câte 4 sau 9 pixeli cu aceeași culoare):

image


 Aici se vede clar că dacă sunt folosite grupuri de câte 16 pixeli (în cazul unei poze la 12MP), obținem un filtru clasic (2x2), mai ușor de demozaicat.

image


La 200MP însă avem 16 pixeli învecinați cu aceeași culoare (dar luminozități diferite). Adică ar trebui să se întâmple asta

image


 În mod normal în această situație ar fi aproape imposibil de obținut o imagine bună. De aceea, pentru a obține culoarea finală a fiecărui pixel, Samsung folosește algoritmi de inteligență artificială, în acest caz, cu rezultate destul de bune în lumină puternică.

 Lumină slabă

 În lumină mai slabă (și nu doar noaptea) situația este și mai complicată. Pixelii fiind foarte mici au sensibilitate scăzută și zgomot de imagine mare, iar poza ar ieși fie foarte întunecată, fie cu zgomot mare.
 În acest caz este folosită o altă tehnică numita "Adaptive Pixel". Prin această metodă sunt făcute două poze, una la rezoluție mare pentru detalii, și una la 12MP pentru luminozitate mai mare și zgomot mai mic. Apoi cele două sunt combinate de către AI pentru a obține o poză cu rezoluție mare. Din câte se vede este mult mai multă procesare efectuată în acest caz decât într-o poză de 12 MP.

 Din testele pe care le-am făcut, am observat că în lumină slabă, sau noaptea, nu prea este diferență la detalii între o poză la 200MP și una la 12MP (doar în unele cazuri în care AI-ul reușește să recupereze câteva detalii în plus la 200MP), în schimb pozele de rezoluție înaltă sunt mult mai agresiv procesate. Practic expunerea făcută la 200MP având un zgomot de imagine foarte mare, nu prea ajută la obținerea de detalii.

 Pentru a dezactiva unele dintre procesările făcute de către cameră, puteți modifica următoarele setări:

În setările camerei, la "Optimizare inteligentă" activați/ dezactivați "Optimizator scenă".

image


image



 Descărcați din Galaxy Store aplicația Camera Assistant și acolo puteți activa/ dezactiva următoarele setări (unele doar pe S24 Ultra):
 "Reducere claritate imagine" - face ca sharpness-ul să nu mai fie așa de agresiv
 "Adaptive Pixel" - dacă este activ, în lumină mai slabă face mai multe poze la rezoluții diferite și le combină. Cu el activ nu știți când e folosit și când nu, iar dacă e dezactivat și e lumină slabă, atunci pozele o sa fie întunecate, sau chiar negre.
 "Îmbunătățire zoom digital" - folosește mecanismul de "Super Rezoluție" și încearcă să recupereze prin AI mai multe detalii.
 "Comutare automată obiectiv" - indiferent ce obiectiv alegeți, telefonul decide care este mai potrivit pentru distanța la care se află subiectul, lumina disponibilă și nivelul de zoom ales.

image


image


Puteți testa aceste setări și vedeți care se potrivesc mai bine în diferite situații.

Mai multe detalii despre camera foto și editare puteți găsi aici:

https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/CamCyclopedia-Index/ba-p/13346395

Voi ce rezoluție folosiți de obicei? 
4 Răspunsuri
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
👏👏👏
TanakaSenshin
Troubleshooter
Opțiuni
Super articolul! Felicitări!
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Aceeași metoda o folosește și A71 (tetra sau quad binning). Diferența între camere la diferite serii constă în calitatea senzorului, mărimea lui și softul folosit pentru procesare. Dar în general orice telefon (nu doar Samsung) care are mai mult de 50MP folosește o metodă de genul acesta. Iar pentru remozaicare la 4X4 pot fi folosiți algoritmii de procesare liniară (o formulă utilizată identic pentru fiecare pixel) sau se poate folosi AI cu rezultate mult mai bune. De aceea un S, care are un senzor cu aceeași rezoluție ca și un A (50Mp de exemplu), poate să scoată poze mult mai bune
Opțiuni
Foarte interesant articolul.🫡🫡🫡