Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Accubattery vs Samsung – diagnostic consum/capacitate baterie

(Subiect creat la: 05-12-2023 01:29 PM)
1334 Vizualizări
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
 Pentru ca sunt multe situatii in care bateria se descarca mai repede decat ar fi cazul, avem nevoie de o metoda cat mai buna sa determinam cauza. Am incercat sa fac o comparatie intre (probabil) cea mai utilizata aplicatie pentru monitorizarea bateriei (Accubattery, dar e valabil pentru toate aplicatiile de acest gen) si functiile disponibile in One UI.

1. Accubattery

 Calculeaza consumurile pe baza mesajelor broadcast trimise de catre Battery Manager la intervale care variaza intre cateva secunde si zeci de secunde (acestea contin informatii despre voltajul bateriei, rata de descarcare, procentul si starea de incarcare), si pe baza statisticilor de utilizare a aplicatiilor. Accubattery afiseaza consumul realizat de catre aplicatii cat timp sunt in prim-plan (foreground), dar le atribuie si consumul realizat in acelasi timp de catre toate procesele din fundal si de catre componentele hardware, chiar daca nu au legatura cu acea aplicatie (o sincronizare de exemplu).

Satrea de sanatate se rezuma la capacitatea bateriei fata de cea proiectata, si la numarul de cicluri de incarcare/descarcare efectuate de la instalarea apicatiei (nu are acces la capacitatea reala a bateriei si la numarul total de cicluri). Capacitatea este calculata doar in functie de capacitatea proiectata a bateriei (introdusa de utilizator, sau ceea ce pune implcit aplicatia, la mine a fost capacitatea minima/rated) si de voltajul maxim la care a ajuns la o incarcare completa pe baza unei calibrari facute pe o baterie de la un telefon Pixel. Numarul de cicluri foloseste un algoritm ciudat, bazat (din cate zic dezvoltatorii) pe un singur studiu de la inceputul anilor 2000, care zice ca e ok sa descarci la 0 bateria dar e foarte daunator sa o incarci la maxim. Astfel la o incarcare de la 0-95% pune doar 0.62 cicluri fata de 0.95, in schimb la o incarcare 0-100 pune un ciclu intreg

2 Sistemul/Samsung 

 Are mai multe statistici in privinta consumului, dar in interfata sunt afisate consumurile realizate individual de catre aplicatii (atat in prim-plan cat si in fundal) si sunt legate de utilizarea procesorului si a altor componente, mai putin ecranul. Si pe undeva este mai util, pentru ca ecranul consuma multa energie care nu tine de aplicatia in sine ci de luminozitatea aleasa. Deoarece telefonul stie doar cat curent a consumat intr-un interval de timp in total (dar o stie in timp real), atunci sunt folosite niste profiluri realizate de catre producator pentru a repartiza acel consum pe toate procesele si componentele hardware active in acel interval.

Sistemul calculeaza capacitatea utila a bateriei (o parte din capacitatea bateriei este folosita de catre componentele ei interne) pe baza datelor raportate de Power IC, temperatura, voltaje actuale, istoric voltaje, istoric de incarcare/descarcare … In acelasi timp din acele date poate depista si anomalii in functionarea bateriei: rata prea rapida de descarcare la un moment dat, o scadere/crestere brusca a voltajului, si luand in considerare si capacitatea utila si numarul de cicluri, poate astfel determina starea de sanatate a bateriei. (Cea afisata in setari sau in Samsung Members).

 Referitor la numarul de cicluri, majoritatea studiilor de pe internet specifica faptul ca are importanta curentul care trece prin baterie indiferent de nivel (adica un procent de baterie afecteaza la fel si la 0% si la 99%), iar faptul ca bateria este la 0% sau la 100% nu are legatura cu incarcarea, ci cu timpul petrecut la acel nivel. Din experienta proprie pot sa spun ca nu am avut probleme niciodata cu bateriile telefoanelor/tabletelor, desi le incarc aproape intotdeauna la 100%. Parerea mea este ca e mult mai important sa nu lasi telefonul sa se descarce complet, sa nu il folosesti intens in timpul incarcarii, si daca telefonul este fierbinte (mai ales vara utilizat intens in soare) sa il lasi putin sa se raceasca.

 Cat despre acele aplicatii de monitorizare, eu nu vad niciun beneficiu adus in plus, din contra doar o aplicatie care ruleaza inutil pe telefon si da niste informatii care in cel mai bun caz (prin pura coincidenta) sunt apropiate de cele reale, si total gresite in rest. Oricum, pentru determinarea sanatatii bateriei eu zic ca e suficient ce are One Ui inclus in el.

Pentru diagnosticare puteti vedea cateva metode aici:


Iar pentru cei care vor o diagnosticare si mai precisa (dar mai complicata):


In continuare o sa pun cateva screenshoturi cu testul efectuat pe un S22 cu o baterie de 3700 mAh ( Rated 3590 mAH)

Screenshot_20231203_190531_AccuBattery.jpg

Screenshot 2023-12-05 131051.jpg

Screenshot_20231203_190555_AccuBattery.jpg

scr1.png

 Din screenshoturile de mai sus se poate vedea ca in acest caz valorile au fost apropiate pentru consum total (2442/2466) si pentru aplicatiile in prim plan. Dar nu am folosit aplicatii in paralel cu schimbare deasa intre ele, si nici nu am folosit GPS, BT, sincronizare in cloud, ceas conectat ... caz in care cu siguranta datele nu mai semanau.

Pentru comparatie, datele din sitem agregate cu Battery Historian (dar aceleasi apar si in Device Care(Intretinere dispozitiv):

App_BattConsume.jpg

 In schimb la capacitatea bateriei este o alta poveste:

Screenshot_20231203_212944_AccuBattery.jpg

 Deja am 101% (adica o baterie mai buna decat cand era noua). Daca lasam capacitatea implicita pusa de Accubattery era si mai bine:

Screenshot_20231203_213253_AccuBattery.jpg

 In realitate capacitatea calculata de sistem si care se mentine idiferent de variatiile de moment (in functie de temperatura sau alti factori) este urmatoarea:

Capacity: 3700, Rated: 3590, Typical: 3700, Computed drain: 2465, actual drain: 2701-2738
Estimated battery capacity: 3350 mAh
Status=full charge=3336
mSavedBatteryAsoc: 99
mSavedBatteryUsage: 13579

Asta inseamna ca a avut o capacitate utila de 3350 mAh (nouă) din care acum se incarca pana la 3336 si o capacitate relativa la bateria noua de 99% (3336/3350=0.99) si 135.79 cicluri.

Voi ce parere aveti despre acest tip de aplicatii? Le folositi? Daca da, de ce si cata incredere aveti in ele?

4 Răspunsuri
3Merlin
Legend
Opțiuni
Bravo Honorius!
Articolul e de nota Z(aibăr)+
(a se citi zece cu FELICITĂRI !)

Referitor la AccuBattery: în toamna lui 2018, un prieten își cumpărase (de la eMag) o clonă (chinezească, bineînțeles) de S21. Nu știa prea multe despre programare (adică scrierea de cod executabil), dar era foarte încântat de aplicațiile celor de la Digibites, îndeosebi AccuBattery.
Pentru telefoanele cu Android de la producători obscuri (gen firmă înființată de câțiva ani, într-un paradis fiscal) această aplicație este folositoare.
Pentru cunoscători (...), comentariile sunt (in)utile.
________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
지능은 환경의 변화에 ​​적응하는 능력입니다.
GeorgePreda
Legend
Opțiuni
Nu folosesc niciun fel de aplicații terțe in telefon pentru măsurarea și consumul bateriei. Consider că sistemul android își face treaba cu succes prin informațiile și detaliile ce sunt vizibile în Întreținere dispozitiv - baterie cât și diagnosticarea din Samsung Members sunt suficiente pentru un utilizator normal. Bateria telefonului o încarc de 3 ani de la aproximativ 20-30% la 100% și n-am avut probleme cu bateria,mă ține destul de bine, telefonul utilizându -l in mod normal, nu în exces și alte aplicații consumatoare tip Tiktok ori jocuri, iar starea ei fiind Bună în diagnosticarea făcură cu Samsung Members.
Alex1704
SuperStar
Opțiuni
Interesant !
Eu am utilizat Accubatery pe fostul telefon și părea ca bateria se degrada și mai repede cu aplicația instalata .
Adică când am instalat aplicația aveam 100% viata bateriei, iar după 3 luni aveam 96%. Am șters aplicația, telefonul consuma la fel de repede bateria , dar după încă 3 luni, viata bateriei tot 96% era când am reinstalat aplicația.
0 Aprecieri
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Păi aplicația habar nu are care este starea bateriei. Capacitatea unei baterii variază în funcție de temperatura, și poate fi diferită de la o încărcare la alta. Circuitul integrat pentru încărcare (power IC) folosește un mecanism hardware pentru a determina capacitatea, și ea este apoi corelată cu mulți alți parametri, plus caracteristicile de proiectare și fabricare a bateriei. Accubattery nu știe nimic din aceste date. Ea știe probabil curba de încărcare de la acea baterie de Pixel, pune voltajul maxim pe ea, capacitatea proiectată introdusa de tine și face un calcul matematic simplu (și inutil). Dar oricum pe lângă capacitate mai pot fi și alte probleme la baterie, iar acestea sunt prinse doar de către sistem prin power ic.