Pentru ca sunt multe situatii in care bateria se descarca mai repede decat ar fi cazul, avem nevoie de o metoda cat mai buna sa determinam cauza. Am incercat sa fac o comparatie intre (probabil) cea mai utilizata aplicatie pentru monitorizarea bateriei (Accubattery, dar e valabil pentru toate aplicatiile de acest gen) si functiile disponibile in One UI.
1. Accubattery
Calculeaza consumurile pe baza mesajelor broadcast trimise de catre Battery Manager la intervale care variaza intre cateva secunde si zeci de secunde (acestea contin informatii despre voltajul bateriei, rata de descarcare, procentul si starea de incarcare), si pe baza statisticilor de utilizare a aplicatiilor. Accubattery afiseaza consumul realizat de catre aplicatii cat timp sunt in prim-plan (foreground), dar le atribuie si consumul realizat in acelasi timp de catre toate procesele din fundal si de catre componentele hardware, chiar daca nu au legatura cu acea aplicatie (o sincronizare de exemplu).
Satrea de sanatate se rezuma la capacitatea bateriei fata de cea proiectata, si la numarul de cicluri de incarcare/descarcare efectuate de la instalarea apicatiei (nu are acces la capacitatea reala a bateriei si la numarul total de cicluri). Capacitatea este calculata doar in functie de capacitatea proiectata a bateriei (introdusa de utilizator, sau ceea ce pune implcit aplicatia, la mine a fost capacitatea minima/rated) si de voltajul maxim la care a ajuns la o incarcare completa pe baza unei calibrari facute pe o baterie de la un telefon Pixel. Numarul de cicluri foloseste un algoritm ciudat, bazat (din cate zic dezvoltatorii) pe un singur studiu de la inceputul anilor 2000, care zice ca e ok sa descarci la 0 bateria dar e foarte daunator sa o incarci la maxim. Astfel la o incarcare de la 0-95% pune doar 0.62 cicluri fata de 0.95, in schimb la o incarcare 0-100 pune un ciclu intreg
2 Sistemul/Samsung
Are mai multe statistici in privinta consumului, dar in interfata sunt afisate consumurile realizate individual de catre aplicatii (atat in prim-plan cat si in fundal) si sunt legate de utilizarea procesorului si a altor componente, mai putin ecranul. Si pe undeva este mai util, pentru ca ecranul consuma multa energie care nu tine de aplicatia in sine ci de luminozitatea aleasa. Deoarece telefonul stie doar cat curent a consumat intr-un interval de timp in total (dar o stie in timp real), atunci sunt folosite niste profiluri realizate de catre producator pentru a repartiza acel consum pe toate procesele si componentele hardware active in acel interval.
Sistemul calculeaza capacitatea utila a bateriei (o parte din capacitatea bateriei este folosita de catre componentele ei interne) pe baza datelor raportate de Power IC, temperatura, voltaje actuale, istoric voltaje, istoric de incarcare/descarcare … In acelasi timp din acele date poate depista si anomalii in functionarea bateriei: rata prea rapida de descarcare la un moment dat, o scadere/crestere brusca a voltajului, si luand in considerare si capacitatea utila si numarul de cicluri, poate astfel determina starea de sanatate a bateriei. (Cea afisata in setari sau in Samsung Members).
Referitor la numarul de cicluri, majoritatea studiilor de pe internet specifica faptul ca are importanta curentul care trece prin baterie indiferent de nivel (adica un procent de baterie afecteaza la fel si la 0% si la 99%), iar faptul ca bateria este la 0% sau la 100% nu are legatura cu incarcarea, ci cu timpul petrecut la acel nivel. Din experienta proprie pot sa spun ca nu am avut probleme niciodata cu bateriile telefoanelor/tabletelor, desi le incarc aproape intotdeauna la 100%. Parerea mea este ca e mult mai important sa nu lasi telefonul sa se descarce complet, sa nu il folosesti intens in timpul incarcarii, si daca telefonul este fierbinte (mai ales vara utilizat intens in soare) sa il lasi putin sa se raceasca.
Cat despre acele aplicatii de monitorizare, eu nu vad niciun beneficiu adus in plus, din contra doar o aplicatie care ruleaza inutil pe telefon si da niste informatii care in cel mai bun caz (prin pura coincidenta) sunt apropiate de cele reale, si total gresite in rest. Oricum, pentru determinarea sanatatii bateriei eu zic ca e suficient ce are One Ui inclus in el.
Pentru diagnosticare puteti vedea cateva metode aici:
Iar pentru cei care vor o diagnosticare si mai precisa (dar mai complicata):
In continuare o sa pun cateva screenshoturi cu testul efectuat pe un S22 cu o baterie de 3700 mAh ( Rated 3590 mAH)
Din screenshoturile de mai sus se poate vedea ca in acest caz valorile au fost apropiate pentru consum total (2442/2466) si pentru aplicatiile in prim plan. Dar nu am folosit aplicatii in paralel cu schimbare deasa intre ele, si nici nu am folosit GPS, BT, sincronizare in cloud, ceas conectat ... caz in care cu siguranta datele nu mai semanau.
Pentru comparatie, datele din sitem agregate cu Battery Historian (dar aceleasi apar si in Device Care(Intretinere dispozitiv):
In schimb la capacitatea bateriei este o alta poveste:
Deja am 101% (adica o baterie mai buna decat cand era noua). Daca lasam capacitatea implicita pusa de Accubattery era si mai bine:
In realitate capacitatea calculata de sistem si care se mentine idiferent de variatiile de moment (in functie de temperatura sau alti factori) este urmatoarea:
Capacity: 3700, Rated: 3590, Typical: 3700, Computed drain: 2465, actual drain: 2701-2738
Estimated battery capacity: 3350 mAh
Status=full charge=3336
mSavedBatteryAsoc: 99
mSavedBatteryUsage: 13579
Asta inseamna ca a avut o capacitate utila de 3350 mAh (nouă) din care acum se incarca pana la 3336 si o capacitate relativa la bateria noua de 99% (3336/3350=0.99) si 135.79 cicluri.
Voi ce parere aveti despre acest tip de aplicatii? Le folositi? Daca da, de ce si cata incredere aveti in ele?