01-04-2020 08:19 PM — edytowano 01-04-2020 09:04 PM
Tak jak inni tutaj obecni, wziąłem udział w promocji przedsprzedaży modeli S20. Po otrzymaniu swojej S20 Ultra, uruchomiłem ją i wypełniłem zgłoszeniowy formularz promocyjny, dzięki któremu miałem szansę na uzyskanie słuchawek bezprzewodowych Galaxy Buds+ [SM-R175].
Po otrzymaniu promocyjnej pary postanowiłem, chociaż w minimalnym stopniu, porównać ją ze starszym modelem, czyli SM-R170. Sfotografować je i coś o nich napisać dla osób, które mają zamiar je zakupić.
Na początek odniosę się do różnic między starszym modelem SM-R170 a jego nowszą odmianą SM-R175. W tym przypadku pomocne będą zdjęcia. Zacznę od pudełeczek. Myślę, że to dość ważne, ponieważ co raz częściej, na forum, pojawiają się pytania i prośby o weryfikację oryginalności zakupionych słuchawek. Poniżej pierwsza galeria zdjęć.
Różnice widoczne w górnej części pudełek: mniejszy napis główny, zmieniona grafika, na nowym modelu, dodatkowe logo producenta na wieczku, brak logo na wieszaku.
Różnica w rozmieszczeniu tekstu i ikon. Na nowym modelu dołożona ikonografia z opisem technicznym.
W modelu Buds+ brak ikonografii na bocznym panelu, przeniesiona na spód opakowania, o czym wspomniałem wcześniej.
Różnica w napisach na drugim panelu bocznym.
Różnica w rozmieszczeniu kodów oraz numerów fabrycznych na panelu spodnim.
Ogólny wygląd porównawczy obu modeli.
Wnętrze i zawartość pudełka nowego modelu – Galaxy Buds+. Wewnątrz znajdziemy etui ładujące z dwiema słuchawkami oraz w wydzielonym pudełeczku kabel USB – USB C i 2 dodatkowe zestawy gumowych nakładek o różnej wielkości.
W pokrywie opakowania płaskie pudełeczko zwierające skróconą instrukcję obsługi oraz gwarancję.
I to chyba tyle, jeżeli chodzi o porównanie i wskazanie różnic między nowym i starszym modelem w kwestii opakowania.
A… prawie zapomniałem! Wygląd etui. Ponieważ obie wersje, które posiadam, są w kolorze białym mam więc idealne porównanie. Etui nowej wersji jest bardziej połyskujące w porównaniu do wersji bez plusa. A samo logo i napis jest bardziej wyrazisty.
Teraz warto przejść do opisu funkcjonalności i obsługi nowej wersji pączuszków.
Tu nie znajdziemy wielu różnic, ale… no właśnie są pewne niuanse. Co najważniejsze z dużym plusem na korzyść nowego modelu.
Zaczniemy od początku. Tak wygląda animacja po otwarciu etui, wykryciu i połączeniu się telefonu ze słuchawkami.
Teraz przechodzimy do menu aplikacji Galaxy Wearable służącej do obsługi słuchawek.
Na pierwszy rzut oka widać znaczną różnicę. W nowej wersji uzyskujemy wgląd w stan naładowania każdej ze słuchawek z osobna oraz w stan naładowania akumulatora w etui. Dodatkowo widzimy, że zmienił się panel korektora dźwięku. W nowej wersji mamy więcej nastaw. Jedyne co mnie „boli”, to brak możliwości zmiany kolejności poszczególnych paneli.
Ponieważ nie korzystam z funkcji „Dźwięk otoczenia”, chętnie bym ją usunął lub przesunął w dół menu. A skoro już poruszyłem kwestię funkcji „Dźwięk otoczenia” to wspomnę, że w przypadku modeli z plusem pojawiła się możliwość regulacji poziomu głośności. Co ciekawe, w opcjach Labs mamy możliwość włączenia jeszcze wyższego poziomu głośności.
Jak widać w zakładce Labs mamy dodatkowo możliwość aktywacji opcji „Tryb grania”, który zmniejsza opóźnienia dźwięku podczas korzystania ze słuchawek w trakcie rozgrywek.
Według mnie ciekawą funkcją jest „Dwukrotne dotknięcie krawędzi słuchawki”. Pozwala ona na regulację głośności i jednoczesne wykorzystanie panelu dotykowego do obsługi innych funkcji.
Kolejna nowość, którą znajdziemy w zakładce „Zaawansowane” to „Dźwięk otoczenia podczas połączenia.”
Funkcja warta wykorzystania. A dlaczego? Jak dobrze wiemy, podczas rozmowy przy wykorzystaniu zestawów słuchawkowych i zamknięciu kanałów usznych, nie docierają do nas dźwięki otoczenia. A tym samy nie bardzo wiemy, jak głośno sami mówimy w czasie rozmowy. Włączenie tej funkcji pozwala na aktywację dźwięku otoczenia tylko na czas rozmowy telefonicznej. Teraz nikt już nie będzie patrzył się na nas, jak na waria… gdy będziemy prowadzić rozmowę.
W tym miejscu należy wspomnieć choć trochę o parametrach technicznych słuchawek.
W nowym modelu Samsung w celu poprawy jakości odtwarzanego dźwięku zastosował dwudrożne głośniki AKG.
Wysoko- i niskotonowy oraz po trzy mikrofony na słuchawkę. 2 zewnętrzne i jeden wewnętrzny.
Co do zasilania, to Badsy+ posiadają większe akumulatory. W słuchawkach mają one pojemność 85 mAh, w etui - 270 mAh. Według producenta, dzięki zastosowaniu szybkiego ładowania, 3 minuty ładowania słuchawek pozwalają teraz na godzinę słuchania muzyki, a w pełni naładowane słuchawki mają pozwolić na obcowanie z muzyką przez 11 godzin. Dodając do tego pojemność akumulatora w etui, uzyskujemy łączny czas o wartości 22 godzin. Tak jak poprzedni model tak i ten wspiera ładowanie indukcyjne.
A co z jakością odtwarzanego dźwięku?
Ponieważ mam na wyposażeniu oba modele, mam możliwość porównania i…
Jest różnica! I to znacząca. Słyszalna! Nowy dwudrożny głośnik robi dużą robotę. Ale tak jak podczas opisywania modelu bez plusa powtórzę i teraz. Aby uzyskać pełną jakość dźwięku należy dokładnie dopasować wielkość zastosowanych gumek. Zarówno tych do kanału dousznego oraz tych zewnętrznych do małżowiny. Tak aby uszczelnić kanały słuchowe, zwiększyć ciśnienie dźwięku oraz pozwolić mu na swobodne przenoszenie się na kości i chrząstki naszego ucha. Bez tych działań nie osiągniemy zamierzonego przez producenta efektu. Gdy do tego dołożymy odpowiednie ustawienia korektorów, jednego w aplikacji Galaxy Wearable oraz drugiego, wbudowanego w odtwarzacz muzyki i innych ustawień dźwięku, to już jesteśmy blisko audiofilskiego ideału.
Poniżej w spoilerze pozwoliłem sobie na zamieszczenie galerii zdjęć modelu Galaxy Buds+, to dla tych, którzy nie mają teraz możliwości obejrzenia ich w sklepach i salonach.
Jeżeli macie jakieś pytania lub chcecie podzielić się swoją wiedzą z innymi użytkownikami, zapraszam do wspólnej dyskusji.
10-05-2020 12:44 PM
cześć
pytanie - czy te budsy+ mają możliwość wywołania asystenta google? korzystam obecnie z Jabry 65T i jestem bardzo zadowolona z tej funkcjonalności, a tu czytam, że w budsach jest bixby... może można to zastąpić?
czekam na przesyłkę promocyjną ze słuchaweczkami
10-05-2020 09:30 PM
@EwaSz raczej każdy producent wspiera swoje usługi i rozwiązania. Więc odpowiem, że z poziomu panelu dotykowego możliwe jest wywołanie dwóch usług. Stockowego Bixby oraz zewnętrznej - Spotify.
11-05-2020 09:25 AM
05-08-2020 11:28 AM
05-08-2020 11:36 AM
05-08-2020 11:37 AM
@atisa0603 tak będą działały z modelem S9.
Cały zestaw można ładować dowolnym powerbankiem.
Etui nie potrzebuje dużego prądu do ładowania, więc urządzenie ładujące nie musi działać na poziomie elektrowni jądrowej. 😉
05-08-2020 11:39 AM
@atisa0603 cała przyjemność po mojej stronie. Bardzo się cieszę, że mój opis wpłynął na twoją decyzję. 🤗
05-08-2020 11:39 AM
07-08-2020 11:40 PM