Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Etui LED View Cover (S10) - nie można przypisać Grup kontaktów

(Temat utworzony: 15-06-2020 09:30 PM)
801 Wyświetlenia
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Mam pytanie do użytkowników tego etui.  Do ikony wyświetlanej potem na etui nie mogę przypisać całej Grupy, którą posiadam w kontaktach, np. Rodzina, Znajomi, itp. Można przypisywać tylko pojedyncze kontakty. Chociaż w aplikacji do edycji ikon LED prócz Kontaktów  jest również dostępna opcja wyboru Grupy. Jednak wybranie danej Grupy nie daje żadnego efektu. Czy też tak macie? Poniżej załączam screen.

Przy okazji druga sprawa : gdzie aplikacja Edytor Ikon LED zapisuje swoje pliki? Chciałbym móc je zarchiwizować, albo np. przenieść na inny telefon z takim etui, lub wymienić się z innymi użytkownikami samodzielnie (pieczołowicie :winking-face:) utworzonych ikon, itp.Screenshot_20200615-211715_Contacts_obrobka.jpg

0 Like
6 Odpowiedzi
AgnieszkaG
Expert
Opcje

@Stanley88 

Co się dzieje po kliknięciu w grupę Rodzina?

Czy tym kontaktom, które są w grupie przypisałeś jakieś ikonki? Jeżeli tak, mogą się wykluczać nawzajem.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

@AgnieszkaG, dzięki za zainteresowanie.
Po kliknięciu w grupę Rodzina, ani w dowolną inną nic się nie dzieje. Tzn. grupa jest na chwilę podświetlana, ale brak jakiekolwiek dalszej akcji. To, czy jakiś kontakt z grupy ma już przypisaną ikonę LED nie ma znaczenia. Mam kilka grup w których żaden kontakt nie jest przypisany do żadnej ikony - i przypisywanie tychże grup też nie działa.
W ogóle dla wyjaśnienia: screen z poprzedniego postu przedstawia tylko część ekranu, nie widać wszystkich moich Grup, jest ich w rzeczywistości więcej. Chodziło mi o pokazanie, że w aplikacji Edytor Ikon LED istnieje opcja wyboru Grup. Niestety nie działa, albo ja nie potrafię zmusić...
Na screenie widać również przycisk Kontakty (po lewej od Grupy) - i po jego kliknięciu wchodzimy w klasyczną listę pojedynczych kontaktów, które można bez żadnego problemu przypisywać do danej ikony LED.

Byłoby jasne, gdyby apka pozwalała tylko na dostęp do pojedynczych Kontaktów. Skoro jednak daje również dostęp do Grup - co celowo pokazałem na screenie - wygląda na to, że... programista czegoś nie dokończył lub o czymś zapomniał.

0 Like
MariuszF
Pathfinder
Opcje

Zgłoś opisywany problem za pośrednictwem aplikacji Samsung Members, załączając dane raportu systemu. Na podstawie takiego zgłoszenia będziemy mogli zweryfikować dokładniej źródło problemu. Ścieżka do zgłoszenia jest następująca: Samsung Members-> Pomoc -> Wyślij opinię -> Raporty o błędach -> [Wybór kategorii] -> Zaznaczamy opcję ‘Wyślij dane raportu systemu’ i opisujemy problem.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

OK, dzięki za info, zgłoszone. 
Jako ciekawostka: w międzyczasie rozmawiałem z kolegą, który ma S9 też z LED View Cover . Kumpel twierdzi, że u niego jest identycznie, tzn. też nie można przypisywać do ikon całych Grup, a tylko kontakty wybierane pojedynczo (mieszkamy dosyć daleko od siebie, nie konfrontowałem osobiście). Czyli wygląda na to, że bug, czy raczej niedoróbka istnieje w aplikacji od dawna. Trochę dziwne, że nikt wcześniej tego nie zauważył - czyżbym tylko ja się posługiwał Grupami  (w pewnych sytuacjach oczywiście), np. do przypisywania im różnych dzwonków? :winking-face:

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Dostałem odpowiedź. Powiem szczerze, że rączki mi trochę opadły.

"Dzień dobry,

Opisywana w zgłoszeniu sytuacja jest normalnym zachowaniem telefonu wynikającym ze specyfiki działania obecnej wersji systemu w nim zainstalowanego.

Pozdrawiamy

Zespół Samsung Members"

Czyli według Samsunga funkcja aplikacji, która jest widoczna i dostępna dla użytkownika, ale nie działa, jest czymś normalnym.
Fakt faktem, że to całe etui z LED-ami  to w sumie gadżet, bajer. Ale bajer, za który Samsung chętnie przyjął moje stosunkowo całkiem niemałe pieniądze. Nie wierzę, że nawet gdyby przypisywanie Grup do ikon okazało się z jakichś powodów rzeczywiście niemożliwe (załóżmy z powodu specyfiki działania zainstalowanej wersji systemu), nie można byłoby po prostu dostępu do widoku Grup zablokować/ukryć, albo wprost opisać w aplikacji, że funkcja nie działa.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Tak informacyjnie. 18.07.2020 w nawiązaniu do tekstu, który zacytowałem powyżej, napisałem, iż nie jestem usatysfakcjonowany taką odpowiedzią. A także jeżeli realizacja funkcji przypisywania Grup kontaktów z jakichś powodów  jest niemożliwa (np. specyfiki systemu), w aplikacji powinien być jakiś wyraźny komunikat dla użytkownika, żeby nawet nie próbował się męczyć bez sensu.  Albo (najlepiej) opcja powinna być niedostępna, ukryta. Otrzymałem taką oto odpowiedź:

"Dzień dobry,

Opisywana w zgłoszeniu sytuacja jest normalnym zachowaniem telefonu wynikającym ze specyfiki działania obecnej wersji systemu w nim zainstalowanego.

Pozdrawiamy

Zespół Samsung Members"
Chyba nic dodać. Jak tak dalej pójdzie*, przy zakupie kolejnego smartfona zagłosuję portfelem i kolejne ewentualne zgłoszenia będą wysyłane do teamu innej firmy.

* Z naprawieniem linijki na ekranie krawędziowym też mają problem
https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-s10e-s10-s10/linijka-w-s10-za-ma%C5%82o-centymetr%C3%B3w-...

0 Like