Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy szybkie ładowanie wpływa negatywnie na baterię?

(Temat utworzony: 07-12-2023 12:10 PM)
6475 Wyświetlenia

Też mam ten problem

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Galaxy_S23_Ultra_Product_Image.jpg

Postanowiłem zebrać wiedzę w tym zakresie w jednym wątku. Jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań w różnych zakątkach Internetu. Zapraszam do lektury.

Kiedy mówimy o szybkim ładowaniu?

W przypadku telefonów Samsung szybkie ładowanie zaczyna się już od 15W. Poniżej opis poszczególnych opcji szybkiego ładowania w telefonach Samsung:

• 15W - szybkie ładowanie
  • 25W - superszybkie ładowanie
  • 45W - superszybkie ładowanie 2.0

Dlaczego bateria może się szybciej zużywać podczas szybkiego ładowania?

Szybkie ładowanie, zwłaszcza przy wyższych mocach, może generować dodatkowe ciepło, co potencjalnie może wpływać na długoterminową trwałość baterii. Należy jednak pamiętać, że termin długoterminowy oznacza w tym wypadku kilkuletni okres.

W jaki sposób bateria jest chroniona przed zbyt szybkim zużyciem podczas szybkiego ładowania?

Wielu producentów, w tym Samsung, stosuje mechanizmy optymalizacyjne, takie jak zarządzanie temperaturą i kontrolą prądu, aby zminimalizować wpływ na baterię podczas szybkiego ładowania. Poza tym należy pamiętać, że moc ładowania zmienia się w trakcie ładowania. W miarę zbliżania się baterii do pełnego naładowania, proces ładowania staje się wolniejszy, co pomaga ograniczyć stres na baterii. W praktyce oznacza to, że szybkość ładowania spada, gdy bateria osiąga wyższy poziom naładowania. Dlatego też, choć szybkie ładowanie może generować większe ciepło, proces ten jest zoptymalizowany, aby minimalizować wpływ na trwałość baterii.

Jak dbać o baterię?

Najlepiej unikać regularnego ładowania baterii do 100%, ponieważ może to przyspieszyć proces starzenia się baterii. Warto utrzymywać poziom naładowania w przedziale od 20 do 80% oraz okresowo (raz na kilka tygodni) ładować do pełna w celu kalibracji wskaźnika poziomu baterii i utrzymać dokładność jego odczytów. Współczesne smartfony często posiadają mechanizmy zarządzania baterią, które pomagają w utrzymaniu jej trwałości przy różnych poziomach naładowania. Dodatkowe wskazówki znajdziecie w tym wątku.

Czy zatem szybkie ładowanie wpływa na zużycie baterii?

Tak, ale w dłuższym okresie czasu, nawet kilkuletnim. Należy jednak pamiętać, że producenci wprowadzają technologie zarządzania baterią, aby minimalizować negatywne skutki szybkiego ładowania. W praktyce optymalne zarządzanie baterią i korzystanie z ładowarek zalecanych przez producenta może zminimalizować różnice w trwałości baterii między różnymi prędkościami ładowania.

27 Odpowiedzi
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Ten temat jest znacznie grubszy niż w opisie powyżej.

Ogółem chodzi wszystkim o to, aby telefon jak najdłużej działał na jednym ładowaniu i jednocześnie służył jak najdłużej. Trzymanie się 20 – 80% naładowania baterii nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu. Przy takim trybie nigdy nie wykorzystujemy 40% (!!!) czyli 2/5 naszej baterii, oraz częściej musimy sięgać po ładowarkę. Jaki w tym sens jest? Korzystanie z telefonu od tych powiedzmy 5 – 10% do 100% zdegraduje baterię może po 3 latach na tyle, że będziemy sięgać po ładowarkę tak często jak w przypadku 20 – 80% musielibyśmy to robić cały czas. Z badań i testów wynika tyle, że podawanie na baterię 15 czy 25W (i oczywiście nie jest to stała wartość, bo moc ładowania spada wraz z poziomem naładowania akumulatora) nie jest dla niej szkodliwe, a bateria zużywa się zwyczajnie (bo to chyba oczywiste, że ogniwo podlega zużyciu).

Bardzo często też demonizuje się szybkie ładowanie u konkurencji, jednak:

1. Doświadczenie pokazuje, że tamte baterie wcale jakoś mocno się nie degradują pomimo 60, 120 czy nawet 240W na ładowarce
2. Nikt nie wspomina o konstrukcji tych baterii. Często są one podzielone na 2, 3 lub nawet 4 ogniwa i na przykład bateria z 2 ogniwami, ładowana mocą 66W, tak naprawdę ładuje się z mocą 33W, które od razu wydaje się mniej szkodliwe.

Obserwując rynek ciężko też nie zauważyć, że na degradacje baterii najwięcej narzekają właściciele iPhone’ów czyli chyba najwolniej ładujących się obecnie telefonów na rynku – sorry, ale tak jest.

I na koniec warto dodać, że nie można dać się zwariować. To są telefony – narzędzia, które mają nam służyć i to właśnie one mają służyć nam, a nie na odwrót.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mcbseb, zgadzam się, że temat baterii oraz ich ładowania jest znacznie bardziej rozbudowany. W poradniku starałem się możliwe jak najkrócej przedstawić najważniejsze informacje dotyczące szybkiego ładowania na podstawie bieżącej wiedzy znajdującej się na większości portali technologicznych oraz na stronach producentów telefonów.

PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Szkoda że nie można funkcji Ochrona Baterii zmieniać, na przykład 90% albo 95% tylko zrobili na sztywno 85%
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Dla przykładu ja mam Power Banka, ładuje o 18 smartfona, a koledzy/koleżanki już o 15 o power banka mnie z IPhone proszą. Kolega miał Xiaomi, mówił, że używa Szybkiego Ładowania, ciągle oglądał seriale i grał, a ładować w nigdy nie lądował na moich oczach.
LoliM4A1
Navigator
Opcje
A jak są liczone cykle ładowania baterii?
Jeden cykl to rozumiem, że od 0% do 100% a czy dwukrotne ładowanie np. od 30% do 80% też można liczyć jako jeden cykl?
Spotkałem się już z różnymi sprzecznymi wersjami.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dobrym sposobem na oszczędzanie baterii w smartfonie i wydłużenie żywotności ogniwa jest ograniczenie mocy ładowania. Nowoczesne modele telefonów mogą obsługiwać dużą moc, ale do zestawu ze smartfonem producent zazwyczaj dołączali ładowarki o sporo mniejszej mocy( teraz nawet już ich brak) Różnica w prędkości ładowania nie jest bardzo duża, natomiast efekty dotyczące zwiększenia wytrzymałości baterii są znaczące. Ostatno producent telefonów Oppo otwarcie sie przyznał że w swoich telefonach 800 cykli bardzo szybkiego ładowania (czyli około dwa lata normalnego użytkowania urządzenia) przekłada się na spadek pojemności baterii aż o 90%.
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
A to dziwne tak ostatnio kolega Pytałem o to jak bardzo spadnie moc ładowania to mówił że do 80% w ciągu dwóch lat i że nawet ma certyfikat i że certyfikatem kupował więc widzę że to oppo tak trochę kręci ze swoimi smartfonami jeden spado 90%, a drugi spada do 80%, a kolega miał wtedy na myśli ponad 65W Ładowanie na bateryjkę 4300mAh 🤔
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Z super szybkim ładowaniem jest jak z 5G producenci sie bardziej prześcigają że sobą niż jest to tak naprawdę potrzebne.
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
No niestety. Jak się ogląda recenzje i te komentarze, to każdy się nabija z Samsunga i Apple, że tylko 25W, a oni 120W w 30 minut na 100% mają. Jakby, ja np ładuje smartfona w 4 godziny, czyli wolne bezprzewodowe Ładowanie bo jak śpię, to on się ładuje. Jak szybko chce, to 1 godzinkę mam, no nie uważam aby było, to jakoś bardzo dużo. W sensie lepiej mieć niż nie mieć ale myślę że do tych 65W to chyba tak naprawdę już jest maksymalne zapotrzebowanie bo No ja na przykład i myślę że większość tutaj obecnych osób nie ma raczej zapotrzebowania na ładowanie smartfona w pół godziny do 100% i w 15 minut do 60%. No ale oczywiście no trzeba dać dobre wrażenie w reklamach że w 30 minut do 100% się naładuje a myślę że jeżeli smartfon działałby na baterii bardzo długo No to nie potrzeba byłoby tego ładowania w 30 minut No bo czemu miałbym niby ładować smartfona w 30 minut i się załóżmy działałby mi półtorej dnia i bym i stąd spać go sobie ładował 🫤
0 Like