Wsparcie

Open search

Telewizor UE40ES6800 nie łączy sie z bezprzewodowym internetem

First Poster

Witam, posiadam telewizor UE40ES6800, który, jak już wcześniej wspomniałem, nie łączy się z Livebox'em. Kilka lat temu (trochę już ma ten telewizor) było wszystko ok, ale posiadałem wtedy router tp-link. Dodam, że dopiero teraz telewizor sam znajduje dostępne sieci - było dużo męczenia z tym: aktualizowałem oprogramowanie poprzez USB (oczywiście za pierwszym razem nic się nie działo, sam czarny ekran, więc musiałem wyłączyć telewizor i jeszcze raz spróbować), gdy już się zaktualizował w końcu wyszukiwał wszystkie sieci dostępne, przed tym nic nie wyszukiwał lub po wejściu w ustawienia sieci i wciśnięciu uruchom  wyszukiwało chwilę czasu i wracało po prostu do tego pierwszego etapu, gdzie należy wcisnąć 'uruchom'. Piszę o tych rzeczach, żeby pokazać, że owy telewizor jest bardzo problematyczny. Liczę na pomoc, pozdrawiam.

 

@edit

Ohoo, kolejny problem znalazłem! Chciałem sprawdzić czy będzie Internet, gdy przeniose telewizor do pokoju, w którym jest Livebox i podłącze go do niego, a tu takie nieszczęście.. Teraz telewizor zacina się, gdy chce otworzyć smart hub. Chwilę szuka i to wszystko, nie chce się uruchomić.

10 ODPOW. 10
Expert
Cześć Rotcart​

Powiedz proszę, czy próbowałeś podłączyć tv kablem sieciowym do routera ??​​
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
First Poster
Zedytowałem tekst, zobacz sobie.
Expert

Cześć Rotcart

 

Dziękuję, że dodałeś i edytowałeś odpowiedź, ale powiedz proszę czy próbowałeś podłączyć telewizor kablem do routera, dzięki temu będę miał więcej informacji.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
First Poster

Tak. Odłączyłem kabel od komputera oraz podłączyłem telewizora

Expert
Cześć Rotcart
 
Powiedz proszę czy to przełączenie przyniosło jakiś efekt, czy telewizor łączy się z internetem ?
Daj znać. 
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
First Poster

Nie przeczytał Pan dokładnie mojej zedytowanej wypowiedzi, proszę przeczytać jeszcze raz (Pierwszy post, najdłuższy)

Superuser II
Superuser II
To może ja coś dodam od siebie. Z pierwszego postu w żaden sposób nie wynika aby tv był podłączony po kablu do liveboxa. Napisz proszę który to livebox, czy konfigurując połączenie wifi z tv używałeś WPS czy dodawałeś zgodę przez menu routera?
Takie informacje są potrzebne. Na początek proponuję przywrócić TV do ustawień fabrycznych i rozpocząć konfigurację od nowa. Na początek po kablu a później przez wifi.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna kliknij  LIKE. Gdy rozwiązała problem skorzystaj z przycisku
Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Zanim zadasz pytanie, skorzystaj z wyszukiwarki, sprawdź czy ktoś podobnego już nie zadał.
Nie twórz nowego, dopisz się w już istniejącym, podobnym lub takim samym temacie.
First Poster

Nie chcę się już kłócić czy wynika czy nie. Jak dopisałem w pierwszym poście, przeniosłem tv do pokoju, w którym jest livebox i podłączyłem go do niego (podłączyłem kabel od liveboxa do tv). Nie mogłem uruchomić wtedy jak już napisałem smart huba, ładował się, ładował i zacinał, gdy chciałem wyjść.
Jednym słowem mówiąc próbowałem już wszystkiego. Konfigurując wifi próbowałem dwóch metod, przywracałem również do ustawień domyślnych. Może był to czysty przypadek, że akurat po podłączeniu kabla od liveboxa do telewizora nie chciał uruchomić się smart hub, nie miałem więcej okazji na sprawdzenie tego, zrobię to jutro. Jeszcze jeden raz zresetuję do ustawień domyślnych i sprawdzę czy się połączy przez kabel. Jutro dam znać.

First Poster

Trochę się przedłużo to sprawdzenie, ale chyba nic się nie stało. Zrobiłem tak jak napisałeś i nic

Autorzy z największą liczbą like