Wsparcie

Open search

Problem z TV Samsung Series 7 55"

Highlighted
ROZWIĄZANE
Apprentice

Witajcie!

 

Jestem użytkownikiem Samusnga serii 7, 55 cali 4k itd.

 

Ostatnimi czasy zaczął płatać figle(tak mi się wydaje, że to telewizor)

 

1. Nie oddtwarzają się widea odpalone poprzez PRZEGLĄDARKE INTERNETOWĄ. Same okno wideo się pojawia, można kliknąć PLAY natomiast po tym kółeczko kręci się w nieskończoność.

2. Aplikacja MULTIMEDIAGO- występuje podobne schożenie: aplikacja się włącza, można wybrać kanał i go wystartować, natomiast po kliknięciu PLAY, kółeczko znów się kręci, i kręci, i kręci.... i tak do rana by mogło.

3. NETFLIX... Jest wykupiony w opcji standard, czyli jakość HD jak najbardzej, natomiast żaden film ostatnio, ani serial nie chce wskoczyć nawet na jakość 720p.

 

Wszystko, wydawać by się mogło, zmierza do kwestii ŁĄCZA INTERNETOWEGO. Zanim jednak pójdziemy w tę stronę, powiem co następuje:

1. Internet w domu działa, 250Mbps, światłowód. Ten sam, z którego teraz do Wasz piszę.

2. Gdy włączam SPEEDTES w TV Samsung, wynik jest wystarczający wg. mnie: POBIERANIE 90MB/s

3. Każdy film na YT wskakuje na FullHD bądź 4k z automatu, bez żadnego zawieszenia.

Pójdźmy dalej:

NIE POMÓGŁ TWARDY RESET USTAWIEŃ

Nie pomogło wpięcie po LAN

 

Próbuje się również zakręcić, że to wina Routera, który może gdzieś blokuje porty. Aczkolwiek w ustawieniach żaden port nie jest ani blokowany ani na stałe przypisany do urządzenia.

 

Proszę Was, społeczności Samsung o rozwiązanie tej zagadki...

Zdążyłem przegapić juz Ligę Mistrzów i Ligę Europy, a nadchodzi weekend... Seriale wzywają !!!

 

Pozdrawiam serdecznie!

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Expert

@Kicinho 

 

Jeżeli chodzi o włączanie filmów w przeglądarce, to w zależności od strony, z jakiej korzystasz, mogą one nie być odtwarzane. Przyczyna jest prosta - telewizory Samsung nie wspierają oprogramowania Adobe Flash Player. Dlatego też strony, które korzystają z tego kodowania mogą nie działać lub występują ograniczenia.

 

Co do problemów w korzystaniu z aplikacji Smart TV - na początek zmień serwer DNS na 8.8.8.8. Wchodząc w Ustawienia -> Ogólne -> Sieć-> Stan sieci, na dole będziesz miał belkę z napisem Ustaw. IP., po kliknięciu w nią zjedź do serwera DNS, przestaw na ustawienie ręczne i wpisz cztery ósemki. 

Jeżeli to nie pomoże, wykonaj reset usługi Smart Hub (Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Diagnostyka). 

Sprawdź jeszcze ewentualnie połączenie TV z hotspotem z telefonu.

 

Natomiast jeżeli w dalszym ciągu nie będzie efektu, skontaktuj się z infolinią, żeby konsultant połączył się zdalnie z Twoim telewizorem i przeprowadził diagnostykę. 

7 ODPOW. 7
Big Cheese

@Kicinho, Czy możesz podać dokładny model telewizora ?

Apprentice

Jasne!

 

Samsung UE55NU7093

Expert

@Kicinho 

 

Jeżeli chodzi o włączanie filmów w przeglądarce, to w zależności od strony, z jakiej korzystasz, mogą one nie być odtwarzane. Przyczyna jest prosta - telewizory Samsung nie wspierają oprogramowania Adobe Flash Player. Dlatego też strony, które korzystają z tego kodowania mogą nie działać lub występują ograniczenia.

 

Co do problemów w korzystaniu z aplikacji Smart TV - na początek zmień serwer DNS na 8.8.8.8. Wchodząc w Ustawienia -> Ogólne -> Sieć-> Stan sieci, na dole będziesz miał belkę z napisem Ustaw. IP., po kliknięciu w nią zjedź do serwera DNS, przestaw na ustawienie ręczne i wpisz cztery ósemki. 

Jeżeli to nie pomoże, wykonaj reset usługi Smart Hub (Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Diagnostyka). 

Sprawdź jeszcze ewentualnie połączenie TV z hotspotem z telefonu.

 

Natomiast jeżeli w dalszym ciągu nie będzie efektu, skontaktuj się z infolinią, żeby konsultant połączył się zdalnie z Twoim telewizorem i przeprowadził diagnostykę. 

GrandMaster

@Kicinho  Czy w TV masz już najnowszy firmware wer 1202 ? Jeszcze od kogo masz internet operator ?





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



Apprentice

Witajcie ponownie!

 

Po przełączeniu się na internet z telefonu(HOTSPOT) problem znika! Aplikacja MultimediaGO ładnie pracuje i odpala zawartość ! Dodam nawet, że internet, który udostępniam z telefonu to ten sam, który mam ze ściany! Natomiast dalej nie działa gdy łączę się przez WiFi z routera czy też na sztywno LAN. Chciałbym spróbować ustawić ten adres IP na cztery ósemki, natomiast nie widzę w ustawieniach pozycji "Ustaw IP".

 

Co do wersji oprogramowania jest to wersja: T-KTSUDEUC-1202.5

 

Cieszę się, że poczyniliśmy jakiś krok ku rozwiązaniu zagadnienia! Mam nadzieję na dalszą pomoc

 

PS: Internet provider to firma okoliczna do mojej wioski, ASCOR-NET

 

PS2: PROBLEM SOLVED! Coś pięknego @AleksandraP Co do Ustawienia ręcznego IP muismy udać się do: Settings>Ogólne>Sieć>Stan sieci>(po sprawdzeniu stanu sieci wyskoczą nam 4 przyciski 1.Ust Sieci 2.Ustaw.IP 3.Sprób.pon. 4.Zamknij-wybieramy oczywiście numerek 2)>Ustaw DNS>Serwer DNS na 8.8.8.8>DZIAŁA!

 

JESTEM BARDZO WDZIĘCZNY ZA OKAZANĄ POMOC! OBY WIĘCEJ TAKICH EKSPERTÓW W KAŻDEJ DZIEDZINIE A ŻYCIE STANIE SIĘ ŁATWIEJSZE !!!! <3

 

GrandMaster

@Kicinho  A sprawdż stan sieci ?

imageedit_2_3013633567.jpg





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



Expert

@Kicinho 

 

Super Cieszę się, że mogłam pomóc i wszystko się udało!

Autorzy z największą liczbą like