Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

PROBLEM Z ODTWARZANIEM FILMU Z USB. PROSZĘ O POMOC !

(Temat utworzony: 08-01-2020 01:07 PM)
81397 Wyświetlenia
Bartek1990
Journeyman
Opcje

Witam

Jestem posiadaczem modelu  UE40NU7192 4K UHD 40 cali.

Ostatnio chcciałem odpalić z USB film w formacie AVI' niestety telewizor nie mógł odtworzyć tego pliku ( na laptopie ten sam plik odtwarzany był bez problemu także o jakimś uszkodzeniu pliku nie może być mowy). Zaznaczam że wcześniej odpaliłem np film w formacie MKV' i było wszystko dobrze. Czy jest taka możliwość że mój telewizor nie odtwarza plików w formacie AVI' ? Czy może przyczyna tego stanu jest inna ? Bardzo proszę was o opinię i pomoc.

0 Like
25 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bartek1990 Witaj :smiling-face: Najprawdopodobniej telewizor nie odtwarza formatu AVI.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bartek1990@PrzemekM, Format *.avi jest obsługiwany przez ten telewizor. Pytanie w jakim kodeku jest zapisany ten film ?

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013 @Bartek1990  Racja :smiling-face: Według specyfikacji modelu UE40NU7192 pliki w formacie avi są obsługiwane. Natomiast plik avi jest tylko kontenerem materiału, który kodowany jest za pomocą kodeka. Jeśli do kodowania użyty zostanie kodek divx lub xvid materiał taki nie będzie odczytany poprawnie przez telewizor.
W instrukcji obsługi urządzenia odnajdziesz  informację jaki format pliku oraz z jakim kodekiem jest obsługiwany TV.

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201901/20190102115403583/POL_KM2DVBEUN-3.0.2_181205.0.p...

Strona: 154 

Bartek1990
Journeyman
Opcje

@PrzemekM,@kamil40013 Dziękuję za podpowiedź :smiling-face: 

A moglibyście coś więcej powiedzieć na ten temat ? 

"Natomiast plik avi jest tylko kontenerem materiału, który kodowany jest za pomocą kodeka. Jeśli do kodowania użyty zostanie kodek divx lub xvid materiał taki nie będzie odczytany poprawnie przez telewizor."

Ewentualnie co mogę zrobić abym mógł odtwarzać pliki w formacie avi' ?

0 Like
maciacho
Journeyman
Opcje

Ja już się wyleczyłem z marki Samsung, NIGDY WIĘCEJ tej pseudoelektroniki z mega marketingiem.

Telewizor, który mam rok czasu z wyższej półki nie odtwarza MP4, standardu sprzed kilku ładnych lat.  Film nagrywany kamerą Panasonic. Oczywiście Samsung będzie się tłumaczył kodekami itp. pierdołami ale po co mają tam opcje aktulizacji sprzętu? PO NIC! Mój szwagier kupił najdroższego Samsunga kilka lat temu w Anglii i miła być kamera, aktualizacje nawet dodatkowy sprzęt do tego złomu ale jak zwykle nie było nawet jednej aktualizacji.

To jest działanie celowe Samsung aby móc co chwilę wprowadzać te same sprzęty elektroniczne z nową łatką i sprzedawać, że niby jest super. Nie wierzcie w te brednie. Nie wiem jak jest w innych markach ale nie interesuję mnie to. Kolejny raz wybiorę inną markę najtańszą  z dobrą matrycą pewnie LG albo Samsunga ale nie będę przepłacał za coś co nie działa. Lepiej dokupić przystawkę Xiaomi lub google lub apple tv. Tak samo było w przypadku zegarka Samsung watch. Kupiłem i oddałem bo nie miał nawet NFC, a co dopiero płatności, których Samsung nadal nie wprowadził. Wyleczyłem się i przesiadłem się na droższego Apple 5 i jestem mega zadowolony bo ciągłe udoskonalanie nowe oprogramowanie i wszystkie funkcjonalności, które działają!

Samsung żenada.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@maciacho Nie bardzo mogę się z tobą zgodzić, że nie odtwarzają pliki  MP4 model z 2019 roku.

20201022_163532.jpg20201022_163552.jpg

Andris1977
First Poster
Opcje

Aby filmy "avi" nagrane w kodekach xvid lub divx były bez problemu odtwarzane na nowych typach telewizorów należy je przekonwertować programem QWinFF. Taka konwersja filmu trwa naprawdę krótko, ledwie kilka minut a wielkość nowego pliku jest prawie identyczna z plikiem źródłowym.

0 Like
RichiRich
First Poster
Opcje

Witam.

Pojawił mi sie problem z odtwarzaniem filmów z twardego dysku na telewizorze seria jak w temacie.

Sytuacja wygląda następująco. Poprzerzucałem sobie filmy ( wszystkie sa w formacie mkv) z folderu głównego do podfolderów aby trochę je posortować na twardym dysku seagate na komedie, sensacyjne czy dokumentalne itd . Przed tym zabiegiem wszystko działało dobrze. Po przeniesieniu nagle wszystko zniknęło tzn, telewizor nic nie widział w podfolderach. Wtedy przerzuciłem filmy spowrotem do folderu głównego. Telewizor teraz je widzi jako pliki ale nie odtwarza wszystkich. Tzn na jakies 30-40 pozycji odtwarza tylko 5-6 plików. Pokazuje się komenda na ekranie " nie obsługiwany format ".  Na laptopie asus wszystko działa jak należy.

0 Like