Wsparcie

Open search

Brak dźwięku 4k ultrabox +

First Poster

Witam, 

Dostałem właśnie dekoder nc+ 4 k ultrabox + lecz po podłączeniu go do telewizora nie ma dźwięku ( obraz bez zarzutu). Przejrzałem forum i spróbowałem już chyba wszystkich możliwych rozwiązań 

- resetowanie + przywrócenie dekodera do ustawień fabrycznych 
- w telewizorze nie widzę żadnych możliwych ustawień jeśli chodzi o hdmi, jedyne to dwa gniazda hdmi pierwsze oznaczone hdmi DVI a drugie tylko hdmi - próbowałem w dwóch ale nic to nie dało 
- przywróciłem glos w telewizorze do ustawień fabrycznych 
- dolby digital w dekoderze jest na "nie" 

Po rozmowie z konusltantem nc+ zasugerował on wymianę kabla hdmi albo skonsultowanie sie z kimś z firmy samsung. Obecnie używam hdmi z oznaczeniemp high speed cable with ethernet. 

Na jaki kabel trzeba by było go ewentualnie wymienić? 

Dodam ze obecny kabel przy podłączeniu do dekodera nbox hdtv recorder z wygraną enigma 2 działa bez zarzutu 

Telewizor to Samsung model UE40D5003BW (dzisiaj zrobiłem aktualizację systemu przez usb) 

Z góry dziękuję za pomoc

34 ODPOW. 34
GrandMaster

@raca321Jesli z nbox działa a problem raczej jest po stronie 4k ultrabox +





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



First Poster

Hej,

 

Normalnie został testowany w punkcie przed wydaniem i było wszystko ok (specjalnie prosiłem o test gdyż dekoder jest juz za granicą..) jest możliwość ze ten dekoder sie po prostu "nielubi" z tym modelem telewizora. Albo że ma większe wymagania co do kabla hdmi niz nbox?

Highlighted
GrandMaster

A takie ustawienia masz jak na zdjęciu ?

Przechwytywanie.PNG





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



First Poster

Dolby digital mam na "nie" bo nie mam żadnego zewnętrznego urządzenia do odtwarzania dźwięku.. zresztą tak też mi zlecił konsultant nc+

GrandMaster

@raca321A masz jeden kabel HDMI ?





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



First Poster

Tak. Mam tylko jeden kabel hdmi taki jak opisałem "high speed cable with ethernet"

GrandMaster

To kup nowy kabel i zobacz czy problem zniknie.





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



First Poster

Problem w tym że nie wiem jaki mam kupić nowy kabel bo z tego co wiem to ten który posiadam spełnia normy 4k...i zastanawia mnie to czy rzeczywiście to kabel może powodować ten problem...

GrandMaster

@raca321Ale twój TV nie jest 4K UHD a Full HD 1080. A kabel HDMI może być 1.4 nie koniecznie 2.0 

https://allegro.pl/artykul/czym-rozni-sie-przewod-hdmi-1-2-od-1-4-czy-2-0-ktory-wybrac-w-zaleznosci-...





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



Autorzy z największą liczbą like