Support

Open search

Mijn UE65KS8000 schakelt bij NPO 1 UHD niet over naar HDR

Highlighted
Explorer

Waar ik op zit te wachten is dat Samsung de belofte waarmaakt dat HDR HLG volledig ondersteund wordt. Met volledige ondersteuning bedoel ik dat elke HDR HLG zender correct weergegeven wordt, uiteraard ook via een op HDMI aangesloten apparaat (satellietontvanger, kabeltuner, IPTV-ontvanger, PC, mediaspeler, etc.).

 

Ik begon dit item met de opmerking dat NPO1 UHD de eerste dag van uitzending tussen 14.00 en 15.00 uur WEL overschakelde naar HDR. Dat de NPO de "knop" heeft teruggevonden die hiervoor zorgde lost natuurlijk het probleem dat Samsung heeft met de KS-serie niet op. De TV schakelt nu wel om naar HDR, maar het beeld van NPO1 UHD ziet er afschuwelijk "overgecompenseerd" en te donker uit. De KS-serie kan nog steeds niet correct omgaan met HDR HLG omdat er slechts via de "14.00 tot 15.00 uur truc" voor gezorgd wordt dat de TV overschakelt naar HDR. Het beeld dat de KS-serie van van deze "getructe HDR-omschakeling" weet te brouwen deugt nog steeds voor geen meter: van een juiste HLG-correctie is in ieder geval geen sprake. Degenen die reageerden met: "het beeld is nu wel veel te donker" hebben dit heel juist gezien.

 

De huidige oplossing is daarom absoluut onacceptabel.

Zenders die "normaal HDR HLG" uitzenden worden grijs weergegeven en als de "Samsung knop" erbij aangezet wordt dan wordt het beeld donker en overgecompenseerd. Samsung moet ervoor zorgen dat de KS-serie ELKE HDR HLG zender correct weer kan geven, ook de zenders die in "standaard HDR HLG" uitzenden, dus zonder gebruik te maken van de "truc op verzoek van Samsung" die NPO1 UHD nu toepast (met overcompensatie tot gevolg).

 

Het blijft trouwens vreemd dat die "Test2 Amsterdam" zender (met prominent Samsung in de aftiteling) WEL in correct HDR wordt weergegeven. Wat moet Samsung hier wel niet voor trucs uithalen om dit correct weer te geven op de KS-serie?

 

Pas als Samsung met een firmware-update komt die zorgt voor de beloofde volledige HDR HLG ondersteuning (net zoals bijna alle merken intussen gedaan hebben) mag Samsung op zijn lauweren gaan rusten wat dit onderwerp betreft. Tot die tijd is er echt geen reden voor Samsung om te juichen.

Black Belt 

Je hoort mij ook echt niet juichen hoor, zoals ik aangaf ben ik hier intern nog steeds mee bezig, zodra ik hier nieuws over ontvang zal ik het ook direct hier delen. Momenteel heb ik alleen nog niks nieuws te melden helaas.


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
Black Belt 

Nou, het moest vast zo zijn, ik heb net nieuw bericht ontvangen. Volgens het contact van de productspecialist is de UE65KS8000 niet compatible met HLG-HDR en er is geen update in de planning om hier verandering in aan te brengen. 

 

Ik ben mij er zeer van bewust dat dit antwoord tegen een aantal van jullie bevindingen en verwachtingen indruist, en ik hoop dat iemand zich vergist heeft en ik binnenkort met groot bombarie beter nieuws mag mededelen, maar voor nu is dit het antwoord waar wij het mee moeten doen.


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
Apprentice

Ja, het antwoord wat we al verwacht hadden en op diverse andere fora gelezen hebben. Dit betekend dus gewoon dat je een 4k tv hebt met HDR functionaliteit, maar dat je vermoedelijk nooit naar 4k uitzendingen kunt gaan kijken aangezien de 4k standaard waarschijnlijk meteen met HDR/HLG techniek gaat zijn.  

 

Heeft samsung dan gefaald? Ja mijns inziens wel.  Te weten dat andere leveranciers het wel voor elkaar krijgen. Ik snap best dat Samsung dit wellicht niet van te voren heeft bedacht maar je stelt hier heel veel mensen teleur en met een term future proef kom je wettelijk wellicht wel weg, maar netjes is het niet. Zoals onze Moderator hier doorlaat schemeren is/was hij ook verbaasd dat het niet werkte. Net zoals de klanten....

 

Maar wat me nu het meeste stoort is volledige openheid van zaken: Waar ligt het probleem? Kan het niet geupdate worden of wil men niet updaten? Werkt HLG-HLG uberhaupt niet of voldoen de HDMI specificaties niet en werkt het via CI+ wel? Ik heb een officiele tweet gezien van samung UK waar ze het volgende zeggen:

2016 SUHD TV's support UHD HDR HLG via Broadcast, Satellite & terristrial and from USB. They do support UHD HDR via HDMI, just not when encodes using HLG.

 

Dan is het dus een HDMI probleem! Kan het nog meerdere oorzaken hebben, is de EDID niet juist etc.  Gaat zo'n HDfury het wel oplossen bijvoorbeeld of is dit onmogelijk. Als het alleen via HDMI is dan zou een nieuwe connectbox kunnen helpen?  Wat zijn de opties van de klanten?

 

Kortom ik vind de serivce belabberd. Daar kan onze moderator niks aan doen.

 

 

 

First Poster

Joeri geldt dit ook voor de KS7000? En wat is hier nu gebeurd? Samsung heeft eerder al geschreven alle 2016 tv's HLG-compatible te krijgen. Ik heb ook HDR beeld, alleen veel te donker, er klopt daar nog steeds iets niet. Je gaat me toch niet vertellen dat wat Samsung eerder gecommuniceerd heeft nu niet waar is? Is de communicatie van Samsung UK dan ook niet correct. En waarom heb ik wel een HDR trigger dan nu als de NPO in de HLG-HDR standaard uitzendt?

Black Belt 

In alle eerlijkheid.. Ik kan er niet meer van maken. De productspecialist is hierin mijn vraagbaak, da's echt een hele goeie vent die net als ik graag alles tot in de puntjes uitzoekt om zo een duidelijk antwoord te kunnen verschaffen. Dit HLG verhaal blijkt een lastiger onderwerp dan gemiddeld. Het antwoord wat ik gaf is het enige wat we van hogerop terug krijgen waardoor we het hiermee moeten doen.


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
Explorer

Beste Joeri, het enige contact dat mogelijk is met Samsung is via dit forum en jij zou het aanspreekpunt zijn. Maar als jij zo laag in de hiërarchie zit dat je zelfs moet vrezen voor jouw baan als je jezelf uitspreekt, dan wordt het nu echt tijd dat er iemand hoog genoeg in de hiërarchie verantwoording gaat afleggen en "met de billen bloot gaat" in plaats van dat ze jou hiermee opzadelen.

 

Het verhaal klopt namelijk van geen kant. Samsung heeft zwart op wit ondersteuning voor HDR/HLG voor de KS-serie gegarandeerd. Het is absoluut onverteerbaar dat daar nu op teruggekomen wordt. Als het niet lukt omdat die KS-serie tekortkomingen heeft dan is het aan Samsung om dit op te lossen.

 

"HDR/HLG wordt niet ondersteund" is echt een gepasseerd station. Dit is absoluut onaanvaardbaar en dit accepteer ik onder geen enkele voorwaarde. Elke rechter zal het met me eens zijn dat een praktisch nieuw toestel in staat moet zijn om in ieder geval alle zenders uit het land waar de TV gekocht is op een correcte manier weer te geven. Bovendien heb ik juist vanwege de HDR een gigantische hoop geld uitgegeven, omdat mij verzekerd is dat ik een toekomstzeker toestel kocht. De KS-serie heeft tekortkomingen die Samsung op moet lossen. Of dat via een firmwareupdate lukt, of dat hiervoor de hardware gemodificeerd moet worden, dat is een probleem voor Samsung en mag nooit een probleem zijn voor de klant, want Samsung heeft de wettelijke plicht te zorgen dat een produkt doet wat je ervan mag verwachten. Ik vraag niet meer dan dat mijn in Nederland gekocht toestel alle Nederlandse zenders correct weergeeft.

 

Mijn bewering dat Samsung met zijn service nog steeds niet verder is gekomen dan een louche autoverkoper en dat Samsung toestellen nog even brak worden gemaakt als in de tijd dat Samsung nog een inferieur B-merk was gaat steeds meer hout snijden. Zeker nadat Samsung handjeklap heeft gedaan met de NPO om de "14.00 tot 15.00 uur truc van de eerste dag dat NPO1 UHD uitzond" op het signaal toe te passen. Voor die truc was het beeld grijs en nu is het beeld veel te donker. In beide gevallen deugt het beeld voor geen meter. Beseft Samsung nu werkelijk niet dat Samsung met de truc die toegepast is in het NPO1 UHD signaal (en zo klanten te laten denken dat HDR/HLG ondersteund wordt) de koper bewust kompleet belazerd wordt? Hoe dom denkt Samsung dat klanten zijn die meer dan 3000 euro uitgeven voor een toestel?

 

De ondersteuning van HDR/HLG is al vele maanden geleden aangekondigd voor de KS-serie. Als Joeri moet vrezen voor zijn baan dan verwacht ik hier op dit officiële Nederlandse forum van Samsung van iemand van Samsung die hoog genoeg in de hiërarchie van Samsung zit een verklaring waarom HDR/HLG ondanks meerdere toezeggingen nog steeds niet werkt op de KS-serie en wanneer ik WEL kan genieten van een correct weergegeven beeld van NPO1 UHD.

 

Apprentice

Beste Jantje 51,

 

Je kan van alles verwachten en je hebt volkomen gelijk. Maar dit gaat echt niet gebeuren. De macht van de grote organisaties zeg maar. Samsung zal zich alleen inspannen als de negatieve publiciteit hieromtrent dermate groot wordt dat het ze omzet gaat kosten. Voorlopig zullen ze met wazige, niet kloppende of onvolledige berichten proberen de klanten op afstand te houden (Niet iets persoonlijks naar Joeri die het zichzelf gelukkig wel aantrekt). Pas als grote community's dit gaan melden op de frontpage (tweakers, totaaltv, homecinemagazine, kassa) op landelijk gebied en de grote sites wereldwijd zal er wellicht actie worden ondernomen.  En zelfs dan (zie bbc Iplayer) kiest samsung er waarschijnlijk voor om geen openheid te geven behalve door te zeggen dat er geen update komt. 

 

We zouden kunnen proberen  om het onder de garantie te laten vallen en een nieuwe TV vragen. 

Black Belt 

Beste mensen, ik lette niet op gisteren en dacht het verhaal over m'n dochtertje in een privé bericht naar @Atlanticism te sturen, en toen kwam ik er net achter dat het openbaar stond Het is niet dat echt ik vrees voor m'n baan, het is aan mij om info waar ik zelf verstand van heb, of wat ik elders heb verkregen hier te delen, dit is dan ook wat ik doe in dit geval en dat kan me als het goed is niet aangerekend worden. Het is echter niet gepast om het vanuit mijn positie zo persoonlijk te maken, vooral openbaar, waardoor ik m'n eerdere bericht heb aangepast. 


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
Apprentice

Goed nu weer on topic: Hoe nu verder? We zitten met een probleem waarover verschillende antwoorden de ronde doen. Dus nu willen we (ik) een eenduidig antwoord van samsung op de volgende vragen:

1. Ondersteunen de 2016 tv's HDR HLG. Zoja hoe? CI+, HDMI, of interne apps? Of allemaal niet?

2. In hoeverre wordt HLG de nieuwe standaard voor 4k HDR tv? M.a.w. verwacht Samsung dat NPO1 4K een pilot was en dat overige 4k zenders met een techniek worden uitgezonden door onze providers die wel door de 2016 tv's worden ondersteund? Of zijn we  de pineut? of komt er toch een update?

3. Mochten bovenstaande vragen beantwoord worden met een niet bevredigend antwoord voor de klanten, waar kunnen wij onze klachten kwijt of waar kunnen wij ons beroepen op garantie? M.a.w. wat gaan Samsung doen om ons probleem wel op te lossen? Of heeft Samsung de voorkeur voor een juridisch traject? Iets wat wij allemaal niet ambieren denk ik.

 

 

 

 

Top Posters