Support

Open search

Mijn UE65KS8000 schakelt bij NPO 1 UHD niet over naar HDR

Explorer

Ik weet niet of dit de goede plaats is om dit probleem te droppen, maar Samsung beantwoordt geen Messenger berichten en na 3 keer een kwartier wachten aan de telefoon, waarna iedere keer automatisch de verbinding wordt verbroken weet ik niet waar ik anders terecht kan. Ik hoop dus dat Samsung meeleest met dit forum.

 

Zoals in de kop te lezen is: ik heb een UE65KS8000 TV uit 2016. Deze TV heeft moeite met het herkennen van een HDR signaal. Ik kijk met behulp van een satellietontvanger, een Vu+ Solo 4K. Op de Astra1 zit op 11023H een zender met de naam "Test 2". Deze zender zendt uit in HLG HDR. Als ik afstem op deze zender schakelt de TV netjes over naar HDR en de TV toont prachtige contrastrijke beelden.

 

Sinds donderdag 14 juni is de tijdelijke zender NPO 1 UHD in de lucht. Ook deze zender zendt uit in HLG HDR. Helaas herkent de TV dit niet. Het resultaat is daardoor een grijs, flets en levenloos beeld.

Bij deze zender viel mij iets heel vreemds op. Uiteraard is alleen het voetbal in "native 4K" en wordt het beeld van NPO1 HD opgeschaald naar UHD buiten de voetbaltijden. Ik was heel benieuwd hoe dit opgeschaalde beeld eruit zou zien, daarom stond de TV donderdagmiddag om 1 uur al aan, waarbij mij het fletse beeld onmiddellijk opviel. Om 14.00 uur gebeurde er iets vreemds: de TV schakelde ineens over naar HDR. Dit duurde tot 15.00. Toen schakelde de TV ineens HDR weer uit en het fletse beeld was terug. Sinds die tijd is de TV niet meer teruggeschakeld naar HDR op NPO 1 UHD.

 

Als ik naar de "Test 2" zender schakel dan schakelt HDR onmiddellijk in, maar als ik terugschakel naar NPO 1 UHD gaat HDR weer uit. En NPO 1UHD is niet de enige zender waarbij HLG HDR niet werkt. Van 12 to 14 juni experimenteerde de Duitse ZDF op de Hotbird op het "4K1"-kanaal op 112539H met UHD. Van dit signaal weet ik zeker dat het werd uitgezonden in HLG HDR. Ook dit signaal werd door de UE65KS8000 niet herkend als HDR. En volgens mij maken meerdere demokanalen op de diverse satellieten gebruik van HLG HDR, want ik zie meer "grijze" beelden.

 

Het KAN dus wel (het Test 2 kanaal), maar waarom werkt het daar altijd? Waarom werkt het op (volgens mij) geen enkele andere zender? En waarom werkte het op donderdag 14-6-2018 tussen 14.00 en 15.00 uur ineens WEL op NPO 1 UHD?

 

Op Totaal TV stond een artikel waarin veel mensen klagen over het "grijze" beeld van NPO 1 UHD. Ik ben dus zeker niet de enige. Daar werd trouwens door de schrijver van het artikel geadviseerd om de achtergrondverlichting en het contrast te verhogen, zodat het beeld wel "mooi" was, maar dat is natuurlijk geen oplossing.

 

Ik begeef me nu op glad ijs, maar is het niet zo dat als de TV omschakelt naar HDR deze dan omschakelt naar 10bit mode en zolang dat niet gebeurt de TV in 8bit mode werkt? En is het niet zo dat alleen in de HDR-mode alle kleurschakeringen worden weergegeven, waardoor "contrast en achtergrondverlichting verhogen" slechts een lapmiddel is?

 

Of de fout nu bij Samsung ligt of bij degenen die uitzenden weet ik niet en dat interesseert mij ook niet. Het enige dat mij interesseert is dat mijn TV goed werkt en dat doet hij nu niet. O ja, voordat er goedbedoelde opmerkingen komen: ik heb uiteraard de nieuwste software op mijn TV (versie 1220), mijn satellietonvanger staat goed ingesteld, ik gebruik de juiste high-speed HDMI kabels, enz. Aan de instellingen of overige apparatuur ligt het niet, want de "Test 2" zender op Astra1 werkt altijd perfect in HLG HDR.

 

Samsung: HELP!!!!!!! (En neem alsjeblieft de telefoon op en beantwoord vragen via Messenger als ze gesteld worden).

 

 

115 ANTWOORDEN 115
Highlighted
Apprentice

Volgens mij heb ik gelezen dat de Samsung dan wel hlg kan weergeven, maar niet via HDMI. Je zou eens moeten kijken op avsforums. Daar is iets met de directtv wat me aan jouw probleem doet denken.

http://www.avsforum.com/forum/index.php#/topics/2387466?page=3420

met de groeten van samsung

Explorer

Iets werkt WEL of het werkt NIET, maar "het werkt SOMS" is uiteraard volkomen onacceptabel.

De TV herkent het signaal van de "Test 2" zender via HDMI als een HDR/HLG signaal, dus HDR/HLG via HDMI is gewoon mogelijk. Als de TV het signaal van NPO 1 UHD niet als HDR/HLG herkent, dan is er iets mis met de TV. Uiteraard verwacht ik (eigenlijk EIS ik) dat Samsung ervoor zorgt dat dit opgelost wordt.

 

Het zou overigens helemaal geen discussie moeten zijn. Ik heb ruim 3000 euro uitgegeven aan een TV speciaal voor de mogelijkheid om HDR weer te geven. Anders had ik kunnen volstaan met een TV'tje van 1000 euro. Het is volkomen onacceptabel dat een praktisch nieuwe TV niet in staat is om weer te geven waar hij voor gekocht is. Deze TV moet uiteraard, zonder dat daar discussie over mogelijk is, op een juiste manier de Nederlandse zender NPO 1 UHD in HDR/HLG weergeven. Of ik dat via een externe satellietontvanger doe, of dat ik dat doe via de belachelijk rudimentaire ingebouwde satellietonvanger doet niet ter zake. Toen ik de TV kocht werd gesteld dat de TV HDMI 2.0 aansluitingen had, zodat HDR via HDMI mogelijk was. Ik zie het verschil niet tussen HDR op een Bluray en HDR via een satellietontvanger.

 

Noch Samsung, noch de verkoper heeft mij voor aankoop verteld dat deze TV niet in staat zou zijn om een Nederlandse UHD zender op een juiste manier weer te geven.

Stel je het volgende eens voor: Er is nog alleen zwart/wit TV, maar de kleurenuitzendingen laten niet lang meer op zich wachten. De grootste fabrikant uit die tijd, Philips, begint alvast met de verkoop van kleurentelevisies en adverteert met: u bent straks de eerste die kleur kan kijken. Als de kleurenuitzendingen beginnen blijkt de kleurentelevisie het kleurenbeeld niet weer te kunnen geven, omdat Nederland heeft gekozen voor het PAL kleurensysteem en de verkochte TV kan slechts het Amerikaanse NTSC systeem weergeven. Niemand zou dit accepteren van deze fabrikant. Van een consument mag je geen PAL/NTSC kennis verwachten, dus is de fabrikant hiervoor verantwoordelijk en deze zal dan ook met een oplossing moeten komen.

 

Dit is precies wat er nu gebeurt met de UE65KS8000. Samsung heeft aangeprezen dat hij HDR kon weergeven, maar nu de uitzendingen eenmaal begonnen zijn kan de TV de HDR-norn niet weergeven. Hoe had ik dit in vredesnaam kunnen weten? Daarom eis ik ook dat Samsung met een oplossing komt.

Apprentice

Je kan het niet accepteren en ik ben het met helemaal met je eens, maar ik weet bijna zeker dat dit niet opgelost gaat worden. Ik vrees dat zodra ziggo met een 4K box komt dat ik hetzelfde probleem zal hebben. Ik lees op het eerder genoemde forum iets over een avr key ofzo. Dat schijnt wat problemen te verhelpen. Afijn daar verdiep ik mij wel in als het zover is.

oja als je meer aandacht wil voor je probleem moet je het eens hier posten:https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1686525/last

 

First Poster

Ik heb dus precies hetzelfde op mijn UE60KS7000 uit 2016. Te wit / weinig kleur beeld. HDR werkt op andere kanalen wel. Mij is dat 15 uur moment ook opgevallen. Ik kijk rechtstreeks met de CI+ module op de tv. Hier ook behoorlijk teleurgesteld. Het kan niet zo zijn dat ik bijna 3000 euro uitgeef voor een tv die in 2018 geen UHD kanaal van de publieke omroep juist kan verwerken. Wat ook kan is dat de trigger voor hdr hlg niet lekker werkt voor Samsung op dit kanaal?

Black Belt 

Beste mensen! Bedankt voor jullie uitgebreide verhalen, ik zou er met jullie ook graag achterkomen hoe het nou precies zit met NPO1 UHD. Door het feit dat de TV andere HDR zenders wel pakt zou je kunnen denken dat het aan NPO1 UHD ligt, nu heb ik voor @Atlanticism voor aanstaande woensdag een Extern Beheer afspraak ingepland om zo onderzocht te krijgen waar het probleem precies zit. Nu doe ik dit met alle liefde voor iedereen, maar zullen we eerst afwachten wat de conclusie is uit deze afspraak? 


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
Explorer

Beste JouriS,

 

Ik hoop niet dat je het gesprek ingaat met het idee dat het aan NPO1 UHD ligt. Op mijn UE65KS8000 is het kanaal "Test 2" met het filmpje over Amsterdam de enige zender die mijn TV laat overschakelen naar HDR. In de aftiteling van het filmpje wordt overigens Samsung genoemd, dus het zou een "ons kent ons" verhaal kunnen zijn.

 

Ik kan me niet voorstellen dat ALLE zenders HDR/HLG "verkeerd" uitzenden.

Een paar voorbeelden:

- SES UHD Demo Channel (Astra1, 10993H) spreekt in zijn demo over "extended contrast and wider colour range", dus HDR/HLG, maar geen omschakeling

- TravelXP 4K is zeker in HDR/HLG, geen omschakeling

- Fashion 4K: grijs beeld, geen omschakeling

- NPO1 UHD: grijs beeld, geen omschakeling.

 

Wat mij vooral dwars zit is dat de TV op 14 juni tussen 14.00 en 15.00 uur een HDR signaal herkende op NPO1 UHD. Dit was op de eerste dag, een paar uur na het begin van het doorgeven van NPO1 HD en de NPO was nog volop aan het "draaien aan de knoppen" (denk ik). Welke "knop" stond toen in de juiste stand voor Samsung, zodat de TV het HDR signaal ineens wel herkende? Dit is zeker geen "standaardinstelling", anders zouden deze "knop" allang "ingedrukt" zijn door alle HDR/HLG zenders.

 

De vraag zou daarom simpel moeten zijn:  Waarom herkennen de 2016 SUHD TV's het HDR/HLG signaal alleen van het "Test 2" kanaal en verder van geen enkele andere zender, dus welke aanpassing moet de volgende firmware hebben, zodat een in Nederland gekochte TV een Nederlandse UHD zender op de juiste manier kan weergeven?

 

Succes!

Black Belt 

@Jantje51 Het was meer een voorlopig vermoeden dan een conclusie hoor! Ik sta nog open voor vanalles, helemaal na jouw toelichting. Ik dacht zelf dat de benodigde update al uit was gerold, maar aangezien ik daar geen letterlijke changelogs van ontvang kan ik dat ook niet zelf controleren. Voor nu vestig ik m'n hoop op de afspraak die ik voor @Atlanticism heb ingepland om zo aan meer info te komen. Voor de zekerheid heb ik de vraag ook naar de productspecialist uitgezet mocht die me voor woensdag al meer kunnen vertellen. Hoe dan ook, ik ga ervoor om dit uitgezocht te krijgen!


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
First Poster

Hi Joeri & Jan,

 

Wat wel opvalt... Ik kan Fashion 4K ontvangen op de satelliet, geen HDR melding in de taskbar, maar wel prima kleuren... Ik weet niet of die zender native in HLG-HDR uitzendt. Het lijkt er hier niet op. 

 

Helaas heb ik geen Travel XP 4K... Dus dat kan ik niet controleren. 

 

De Hotbird 4K1 heeft wel een HDR en UHD melding en schakelt netjes over. Net als test2 Amsterdam UHD (ook HDR en UHD melding, wel beeld, geen geluid overigens). 

 

Mijn beeld op NPO 1 UHD is te wit en bevat te weinig kleur (wat flets), iets wat ik online ook her en der teruglees. Ook is er geen HDR melding in de task bar in beeld. Ben ook erg benieuwd wat woensdag oplevert. Mocht jij horen van de productspecialist dan hoor ik ook graag. 

Black Belt 

Natuurlijk! Elk beetje info wat ik binnenkrijg zal ik gelijk hier delen


---------
Signature_Note9_Trans
"I'm just trying to make a buck, like everyone else."
- Tom Waits
Top Posters