Wsparcie

Open search

a6+ po aktualizacji wyłacza sie aparat

ROZWIĄZANE
First Poster

Po ostatniej aktualizacji systemu mam problem z aparatem. podczas uzytkowania aparat wylacza sie i pojawia sie komunikat ze nie mozna polaczyc sie z serwerem. zdjecie sie nie zapisuje a aparat nie chce sie ponownie wlaczyc. 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Superuser II
Superuser II

@kasiulaass  spróbuj wyczyścić pamięć i dane aplikacji aparat. Więcej na temat tego typu działań znajdziesz w tym wątku: 

Rozwiązywanie najczęstszych problemów z aplikacjami 


Jeśli moja odpowiedź była pomocna kliknij  LIKE.
Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
7 ODPOW. 7
Superuser II
Superuser II

@kasiulaass  spróbuj wyczyścić pamięć i dane aplikacji aparat. Więcej na temat tego typu działań znajdziesz w tym wątku: 

Rozwiązywanie najczęstszych problemów z aplikacjami 


Jeśli moja odpowiedź była pomocna kliknij  LIKE.
Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
First Poster

@szewcu72  dziekuje chyba pomoglo

Superuser II
Superuser II

@kasiulaass super, po to tu jesteśmy, aby sobie wzajemnie pomagać.


Jeśli moja odpowiedź była pomocna kliknij  LIKE.
Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Apprentice

Mam dokładnie ten sam problem co poprzedniczka. Nie pomaga wyłącznie aplikacji, czyszczenie danych itd. Żadna z Waszych porad. Niestety nawet zainstalowanie innej apl obsługującej aparat nie pomaga. Dodam, że jestem miesiąc po aktualizacji do androida 9 i do dziś wszystko działało git majonez. Co teraz? Pozdro, A.

Superuser I
Superuser I

@anja_d, skoro wskazówki podane wcześniej w tym wątku nie pomogły to spróbuj wykonać hard reset. Nie przywracaj kopii zapasowej ponieważ wraz z nią mogą zostać przywrócone błędy. Daj znać czy to pomogło.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Apprentice
Ok. Spróbuję.
Superuser I
Superuser I

@anja_d, jeżeli po wykonaniu hard resetu w dalszym ciągu problem będzie występował to obawiam się, że konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Autorzy z największą liczbą like