11-03-2020 10:40 AM — edytowano 11-03-2020 10:42 AM
Samsung wystartował z nową usługą, dzięki której możemy całkowicie bezpłatnie zdezynfekować nasz telefon w wybranych salonach Samsung Brand Store.
Dezynfekcja polega na włożeniu urządzenia do sterylizatora, w którym światło UC-C (stosowane również w szpitalach) usunie aż 99,99% drobnoustrojów. Domowe metody czyszczenia urządzeń nie są tak skuteczne jak wspomniane światło UV-C.
Jak to działa?
Listę punktów Samsung Brand Store znajdziecie na tej stronie. Z ułsugi mogą skorzystać nie tylko posiadacze telefonów Samsung, ale również każdej innej marki.
Źródło: Informacja prasowa Samsung
12-03-2020 05:50 PM
Na tej stronie mamy Lista autoryzowanych serwisów, w których usługa jest dostępna
12-03-2020 09:27 PM
Gdy odbierałem swojego S20 Ultra w Brand Store w Łodzi (11.03.2020), pani przy mnie przyszła, zapytała o usługę, zleciła ją i czekała na jej wykonanie.
16-03-2020 08:40 AM — edytowano 16-03-2020 08:44 AM
Zastanawia mnie czy można w ten sposób dezynfekować telefony, które mają zainstalowane szkło ochronne z klejem utwardzanym UV. Wszak czas utwardzania jest wielokrotnie dłuższy niż przewiduje producent szkła ochronnego i zachodzi obawa czy takie szkło będzie można łatwo usunąć z ekranu telefonu.
Przy tej okazji rodzi się kolejne pytanie. Czy można do tego celu użyć lampki UV z zestawu do utwardzania kleju UV i czy tu też trzeba naświetlać telefon z każdej strony aż przez 10 min.?
Wydaje mi się, że dużo szybciej i prościej jest po prostu wytrzec telefon ręcznikiem papierowym z dodatkiem mydła w płynie przy okazji wizyty w toalecie jakiejś galerii czy budynku użyteczności publicznej.