Wsparcie

Open search

Samsung Galaxy A40 problem z LTE

First Poster

Witam,

Mam od paru dni nowy telefon - A40

Problem który zauważylem dotyczy wyszukiwania sieci. Telefon automatycznie wybiera sieć 2g do połączeń (ikonka E), wtedy internet w ogóle jest nie do użytku.

Jeżeli przestawię ręcznie opcje wyboru sieci na 3g/2g i znowu spowrotem z LTE/3G/2G to po chwili pojawia mi się połączenie LTE ( to samo zauważyłem z przejściem do trybu samolotowego ).

Po paru chwilach ( telefon w tym samym miejscu, nie ruszany) przy zablokowanym telefonie wybierana jest sieć z ikonką E, po odblokowaniu telefon nie znajduje połączenia LTE.

Telefon sprawdzałem w centrum dużego miasta, gdzie nie ma problemu z zasięgiem, dodatkowo specjalnie go nie ruszałem tylko leżał w miejscu. jak już moim ręcznym sposobem złapie LTE i jest włączony to nie ma problemu.

Jest to dość uciążliwe, mimo wyboru opcji LTE/3G/2G nie chce wyszukiwać LTE. W każdym momencie kiedy chcę skorzystać z internetu, muszę albo wykorzystać opcje z  trybem samolotowym albo z przestawieniam ustawień sieci.

Spotkał się ktoś z takim problemem a co wiecej z rozwiązaniem?

Telefon zaaktualizowany, karta SIM nowa, internet bez ograniczeń, tydzień temu na tym samym numerze w tych samych miejscach internet działał mi bezproblemowo - a miałem xiaomi mi A1.

9 ODPOW. 9
Superuser I
Superuser I

@nasyd, czy masz możliwość sprawdzenia działania telefonu z inną kartą SIM? Czy próbowałeś wyłączyć i ponownie włączyć telefon? Telefon kupiłeś w sklepie czy u operatora sieci komórkowej?


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Hotshot

@nasyd  Można jeszcze ewentualnie spróbować zresetować ustawienia sieciowe telefonu: Ustawienia > Zarządzanie Ogólne > Resetowanie > Resetowanie Ustawień Sieciowych, i ponownie uruchomić telefon.

First Poster
mam w telefonie 2 karty, zmieniłem ich kolejność, próbowałem również z dwoma osobno.
Telefon od operatora.
First Poster
właśnie to zrobiłem, zobaczymy czy coś da.
Legend

@nasyd  Czy telefom masz z wolnego rynku czy od jakiegoś operatora ? W jakiej sieci masz karty SIM ?





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



First Poster

T-Mobile. Telefon z salonu operatora

Legend

@nasyd  Czy taki masz soft A405FNXXU1ASC7 ? Czy możesz pokazać jak wygłąda poziom zasięgu ?





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja



First Poster
Dokładnie z tą wersja.
Zasięg wygląda normalnie. Czasem są wszystkie kreski czasem nie....
Teraz po zresetowaniu tych ustawień jest poprawa. Muszę to jeszcze przetestować
Superuser I
Superuser I

@nasyd, jeżeli problem powróci to wykonaj hard reset. Pamiętaj, aby nie przywracać kopii zapasowej po tym zabiegu ponieważ wraz z kopią mogą zostać przywrócone błędy.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Autorzy z największą liczbą like