Wsparcie

Open search

Problem z Galaxy S8 - urywanie połączenia internetowego

Apprentice

@Szewcu72 No właśnie nie mam. Też pierwsze co pomyślałem to o tej funkcji, ale jest wyłączona. 

Superuser II
Superuser II

@AVIXD czy próbowałeś skorzystać z opcji "Resetowanie ustawień sieciowych"?


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - Oto kilka dobrych praktyk!Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Apprentice

@Szewcu72Tak zrobiłem to teraz, niestety nadal nie pomogło.

 

Legend

@AVIXD  Czy masz taki soft w telefonie Note 8 N950FXXU7DSJ1 ?





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja




Apprentice

@vdsl2Tak, mam dokładnie taki soft. 

Legend

@AVIXD  napisał(a):

Cześć, mam podobny problem jak w temacie z tym, że z Galaxy Note 8... 

 

Wydaje mi się, że zaczął występować po jakimś czasie od zakupu, nie od razu. Telefon jest aktualizowany na bieżąco, wersja XEO.  U mnie akurat problem występuję, w momencie, kiedy aplikacja chwilę podziała w tle. Np: korzystam z facebooka, messengera, instagrama itp., jeżeli w trakcie korzystania przejdę do innej aplikacji np. chrome i pokorzystam z niej kilka minut, to po powrocie do tej poprzedniej aplikacji nie mam już w niej połączenia z siecią i dopiero po restarcie można znów korzystać. Zwróciłem również uwagę, że problem występuję dopiero po kilku minutach od przejścia do innej aplikacji, nie od razu. 

 

Zgłaszałem problem do Samsunga przez Members wraz z raportem systemu, dostałem jednak od nich odpowiedź, że problem leży po stronie operatora mojej sieci. Z czym całkowicie się nie zgadzam, ponieważ problem występuję niezależnie od połączenia WIFI czy LTE. Dodatkowo na innych urządzeniach podłączonych do tej samej sieci w tym Galaxy S8 problem nie występuję.  

 

Miał ktoś może podobnie i znalazł rozwiązanie?

 

Pozdrawiam. 


@PrzemekM  Czy też masz, taki problem, jak opisuje @AVIXD  ?





Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka. Założyłeś temat i Ci pomogłem ? Oznacz najlepszą odpowiedź jako rozwiązanie. Dla mnie to najlepsza motywacja




Big Cheese

@vdsl2  Nie występuje taki problem.  

@AVIXD  Próbowałeś hard reset?

Apprentice

@PrzemekM Nie, nie próbowałem. Zbieram się z tym od kilku dni, ale mam kilka aplikacji, których danych nie zapisze backup, a są dla mnie dość istotne. 

First Poster

Szewcu72


@Szewcu72  napisał(a):

@KatarzynkaO @MrKupidurski z ciekawości zapytam. Jaki soft posiadacie? XEO, czy może wersję operatorską?

Wracając do twojego pytania, to miałem wersję operatorską sieci Plus. 

Jednak tak jak kiedyś wspomniałem była to wina software. 

Po aktualizacji wszystko było tak jak powinno,wiec u mnie problem został rozwiązany, ale z tego co widzę teraz podobna sytuacja dzieje się w Note 8. 

Apprentice

@AVIXD  napisał(a):

Cześć, mam podobny problem jak w temacie z tym, że z Galaxy Note 8... 

 

Wydaje mi się, że zaczął występować po jakimś czasie od zakupu, nie od razu. Telefon jest aktualizowany na bieżąco, wersja XEO.  U mnie akurat problem występuję, w momencie, kiedy aplikacja chwilę podziała w tle. Np: korzystam z facebooka, messengera, instagrama itp., jeżeli w trakcie korzystania przejdę do innej aplikacji np. chrome i pokorzystam z niej kilka minut, to po powrocie do tej poprzedniej aplikacji nie mam już w niej połączenia z siecią i dopiero po restarcie można znów korzystać. Zwróciłem również uwagę, że problem występuję dopiero po kilku minutach od przejścia do innej aplikacji, nie od razu. 

 

Zgłaszałem problem do Samsunga przez Members wraz z raportem systemu, dostałem jednak od nich odpowiedź, że problem leży po stronie operatora mojej sieci. Z czym całkowicie się nie zgadzam, ponieważ problem występuję niezależnie od połączenia WIFI czy LTE. Dodatkowo na innych urządzeniach podłączonych do tej samej sieci w tym Galaxy S8 problem nie występuję.  

 

Miał ktoś może podobnie i znalazł rozwiązanie?

 

Pozdrawiam. 


Cześć, przypadkiem udało mi się opisany powyżej problem rozwiązać.

 

Okazało się, że w ustawieniach trybu zasilania, przy opcji „średnie oszczędzanie energii” miałem włączoną opcję „Ograniczanie danych w tle”, która powodowała problem. Po wyłączeniu wszystko działa, jak trzeba.

 

Swoją drogą, ciekawi mnie to, że korzystając 1.5 roku z Galaxy S8 z włączoną tą opcją nie zauważyłem takiego problemu…

 

W każdym razie, dziękuję za wszystkie podpowiedzi 

Autorzy z największą liczbą like