Wsparcie

Open search

Android Pie oficjalnie na S8/S8+

Explorer

Właśnie zainstalowałem aktualizację przez OTA (XEO) i niestety mimo tego, że w opcjach aparatu mam włączoną opcję "Skanuj kody QR" funkcja ta kompletnie nie działa. To znaczy kiedy w trybie automatycznym aparatu przóbuję zeskanować jakikolwiek kod QR, aprat w ogóle go nie widzi. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Dodam, że Bixby Vision prawidłowo znajduje kod QR.

Big Cheese

@mtuchalski Próbowałeś ściągnąć belkę powiadomień i wybrać ikonkę "Skaner QR"?

Superuser I
Superuser I

@mtuchalski, spróbuj wyzerować ustawienia aparatu. Wyłącz oraz włącz ponownie telefon. Skanowanie kodów powinno działać zarówno z poziomu górnej belki i opcji Skaner QR jak i przy normalnym uruchomieniu aparatu.


>>> Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk! <<<
>>> Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych! <<<
Navigator

U mnie działa bez problemu z tym, że trzeba zaznaczyć że wyłącznie na tylnym aparacie jest aktywna ta opcja.

Explorer

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Oczywiście korzystałem z tylnego aparatu.

Problemem był raczej sam kod QR, który wybrałem do testowania. Był to bowiem kod QR na karcie z gry planszowej, które wykorzystywane są w aplikacji na smartfon do tej gry. Zapisany w tym kodzie był jedynie ciąg znaków, które odkodować jest w stanie aplikacja, zamieniając ten ciąg w odpowiednią informację. O ile Bixby Vision jest w stanie odczytać ten ciąg znaków, tak domyślny skaner kodów QR w Aparacie wyświetla informację z kodu QR tylko jeżeli jest w nim zapisany adres strony internetowej lub informacje o kontaktach.

Wczoraj byłem już zbyt leniwy żeby próbować inne kody, stąd problem.

Superuser I
Superuser I

S8 XEO

 

su.jpg

Highlighted
Navigator

Ciekawe bo moja miała 424MB na S8 bez + XEO o 7 rano

Navigator

po tej aktualizacji telefon przy ponownym włączeniu przy aktywnej blokadzie (szyfrowaniu) podczas uruchamiania po wprowadzeniu kodu wyświetleniu sprwdzam i uruchamiam czy jakos tak przycina się na animacji kłódki potem samoczynnie restartuje. Po ponownym podaniu kodu uruchamia się już normalnie bez przecięcia.

 

Też tak macie?

 

Telefon zaktualizował się via OTA podczas ładowania na oryginalnej ładowarce i kablu a sama instalacja odbyła się bez problemów .

Telefon działa potem normalnie, ale niepokoi mnie fakt tych restartów.

Superuser I
Superuser I

@DarekWa, zdecydowanie nie jest to normalne zachowanie telefonu. Jeżeli oprócz tego problemu nie występują inne niepokojące objawy to podejrzewam, że resetowanie telefonu naprawiłoby ten błąd. Prawdopodobnie wystąpił jakiś błąd po aktualizacji oprogramowania. Możesz jeszcze spróbować wyczyścić pamięć podręczną, ale jeżeli to nie pomoże to raczej bez wykonania hard resetu nie uda się rozwiązać tego problemu.


>>> Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk! <<<
>>> Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych! <<<
Navigator

z tym, że po wyłączeniu bezpiecznego uruchamiania telefon włącza się bez problemów, bez resetów.

Może bug w sofcie?

Autorzy z największą liczbą like