Támogatás

Open search

Mi is az a 8K?

Highlighted
Navigator

Ezt a kérdést én is feltettem magamnak, amikor láttam, hogy már forgalomba került a legújabb 8K-s Qled tv. Kevés közérthető és magyarul is elérhető tartalmat találtam, így igyekeztem minél jobban utánanézni, és megosztanám veletek is, amit találtam, hátha érdekes lesz.

 

Első hallásra azt gondolnánk, hogy a 8K-s felbontás egyszerűen a duplája a már jól ismert 4K-nak, azonban mivel két dimenzióról beszélünk – vízszintes és függőleges – valóban egy lélegzetelállító 16-szoros ugrás a FHD felbontásról, és 4-szer annyi pixelt jelenít meg, mint a 4K.

 

A 8K-s televízió felbontása 7680x4320, vagyis 33 millió pixel (egészen pontosan 33 117 600) a 3840x2160 (8 294 400 pixel) helyett. Egyszerűbb elképzelni, ha négy 4K-s tévét vizualizálunk magunk előtt.

572078-what-is-8k.jpg

 

Felmerülhet a kérdés bennünk, hogy bár ez nagyon jól hangzik, mégis milyen tartalmak érhetőek el 8K-s felbontással?

 

A kérdés jogos. Még nagyon az elején járunk a kalandnak, és még odébb van, hogy 8K filmeket nézzünk a kereskedelmi csatornákon, azonban például a Samsung Q900R 8K AI felskálázásának köszönhetően a gyengébb minőségű tartalmakat is részletgazdagabb, élesebb képpel, 8K képminőségben nézhetjük. Akárcsak a 4K vagy akár a HD tévék megjelenését követően, a 8K tévé után is hamarosan eláraszthat minket az új csúcsminőségű tartalom.

 

Videómegosztó oldalakon már most is elérhető több lélegzetelállítóan gyönyörű 8K-s tartalom.

Ti mit néznétek meg elsőként 8K-ban?

 

Legelismertebb szerzők