Wsparcie

Open search

ue557002t - nie działa smart view

Highlighted
First Poster

Witam,

Po zainstalowaniu aplikacji Smart View na PC nie mogę się połączyć z telewizorem (urządzenie jest widziane). Występuje komunikat 'Something went wrong. Please try again'. Co może być przyczyną?

30 ODPOWIEDZI
Pathfinder

Hej @mmmach7

 

Spróbuj wykonać reset odbiornika w Menu>Pomoc Techniczna>Diagnostyka>Resetuj standardowy kod Pin to 0000, jeśli to nie będzie pomocne to wtedy polecam sprawdzić na innej sieci lub wyłączyć blokady w routerze gdyż mogą one być przyczyną braku komunikacji.


Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
First Poster
Niestety reset nie pomógł. Nie sądzę, by był to problem routera, smart view działa poprawnie z poziomu aplikacji na telefonie. Oprócz tego utworzyłem sieć WiFi na telefonie i próbowałem na niej spiąć komputer z telewizorem poprzez smart view, bezskutecznie. Aplikację testowałem też na dwóch różnych komputerach.
Pathfinder
hej @mmmach7

W takim wypadku warto zobaczyć czy programy zabezpieczające komputer, tzn. firewall lub antywirus, nie blokują działania aplikacji.

New Member

Bardzo proszę o pilną pomoc w rozwiązaniu tego błędu.

Smart view znajduje mój TV, ale po kliknięciu wyskakuje komunikac "somthing went wrong. Try again".

 

Widzę po forach, że ten problem występuje powszechnie.

 

bh

First Poster

Witam,

mam dokładnie ten sam problem z nowiutkim UE50MU6102

 

Wydaje mi się, że to jest problem z aplikacją Samsung Smart View (v 1.6.0.5), ponieważ w tej samej sieci lokalnej telefon z androidem i applikacją Samsung Smart View działa prawidłowo, dowolnie mogę przeglądać multimedia telefonu na tym telewizorze.

 

Wracając do PC, firewall na windowsie 10 został wyłączony całkowicie i problem nadal występuje.

Włączyłem logowanie zdarzeń do pliku dla Samsung Smart View, mam nadzieję, że to pomoże.

192.168.1.100 - lan gateway.

192.198.1.101 - pc z zainstalowanym smart view.

 

Dajcie znać czy potrzeba czegoś więcej, ponieważ komunikat "something went wrong" przy logowaniu na poziomie DEBUG nie jest zbyt wylewny.

 

2017-09-17 13:21:28,441 [1] DEBUG SmartView2.Log4NetLogger 1.6.0.5 [SmartView2][DevicePairing]StartPairingAsync started...
2017-09-17 13:21:28,452 [16] DEBUG SmartView2.Log4NetLogger 1.6.0.5 GET /ws/apps/CloudPINPage HTTP/1.1
HOST: 192.168.1.101:8080
CONNECTION: Keep-Alive
USER-AGENT: httpclient v0.1


2017-09-17 13:21:28,489 [1] DEBUG SmartView2.Log4NetLogger 1.6.0.5 [SmartView2][DeviceListViewModel]something went wrong.
2017-09-17 13:21:29,326 [5] DEBUG SmartView2.Log4NetLogger 1.6.0.5 [UPnP][UPnPDeviceDiscovery]deviceListener_AnswerReceived started...
2017-09-17 13:21:29,333 [5] DEBUG SmartView2.Log4NetLogger 1.6.0.5 [UPnP][UPnPDeviceDiscovery]deviceListener_AnswerReceived Update Device.
2017-09-17 13:21:29,339 [5] DEBUG SmartView2.Log4NetLogger 1.6.0.5 Message is HTTP/1.1 200 OK
CACHE-CONTROL: max-age=600
DATE: Sun, 17 Sep 2017 12:21:21 GMT
EXT:
LOCATION: http://192.168.1.100:1980/InternetGatewayDevice.xml
SERVER: POSIX UPnP/1.0 UPnP Stack/1.11.0.0
ST: upnp:rootdevice
USN: uuid:057089d8-6332-1f89-4ea4-64084a2dbf26::upnp:rootdevice

 
Pliki logów i xml udostępnione w OneDrive:
 
 
Pozdrawiam
Marek
First Poster
Dobra, szybko grzebnąłem i aplikacja Samsung Smart View nie potrafi wystawić zasobu /ws/apps/CloudPINPage, który pewnie jest niezbędny do kontynuowania parowania:
curl -X GET http://192.168.1.101:8080/ws/apps/CloudPINPage -v
Note: Unnecessary use of -X or --request, GET is already inferred.
* Trying 192.168.1.101...
* TCP_NODELAY set
* Connected to 192.168.1.101 (192.168.1.101) port 8080 (#0)
> GET /ws/apps/CloudPINPage HTTP/1.1
> Host: 192.168.1.101:8080
> User-Agent: curl/7.55.1
> Accept: */*
>
< HTTP/1.1 404 Not Found
< Access-Control-Allow-Origin: *
< Access-Control-Allow-Headers: Content-Type
< API-Version: v1.00
< Content-Length: 0
< Date: Sun, 17 Sep 2017 12:04:54 GMT
< Server: WebServer
<
* Connection #0 to host 192.168.1.101 left intact
First Poster
Pomyłka z adresami
192.168.1.101 - telewizor
192.168.1.104 - pc
192.168.1.100 - router

Czyli wygląda na to, że TV nie wystawia wymaganych zasobów. Jeszcze pokombinuję. Mam teorię, ale muszę ją sprawdzić.
First Poster

Niestety nie wiem jak to ugryźć. Skoro dla /ws/apps... dostaje zawsze 404.

Według dokumentacji http://developer.samsung.com/tv/develop/legacy-platform-library/art00030/index

TV odrzuca moje próby, jako że komunikat wyskakuje natychmiast nie wydaje mi się aby był to timeout a na tv nie wystakuje żaden komunikat pytający o akceptację parowania, nawet po resecie całego urządzenia.

 

The authentication the response messages from the TV to the mobile device are as follows:

  1. When the user selects Allow , the TV sends an Authentication Success response message to the mobile device. After that, the mobile device can connect to the TV.

    HTTP Response Message = OK (200)

  2. When the user selects Deny , TV sends an Authentication Failure response message to mobile device. After that, the mobile device displays a Authentication Failure message and disconnects with the TV the mobile device no longer displays Denied TV in the TV list.

    HTTP Response Message = UNAUTHORIZED (401) or NOTFOUND(404)

  3. When the user tries to connect 5 devices with the TV simultaneously, the TV sends a HTTP response message for full connection to mobile device. After that, the mobile device can display a Full connection message and disconnect from the TV.

    HTTP Response Message = SERVICEUNAVAILABLE (503)

  4. When the user does not select allow or deny, the TV closes the popup message and sends a “Authentication Timeout” response message to mobile device. After that, mobile device displays a Authentication Timeout message.

    HTTP Response Message = UNAUTHORIZED (401) or NOTFOUND(404)

  5. When the user enters the Network Menu (Menu -> Network -> AllShare Settings) and deletes or denies the mobile device, TV sends a HTTP response message for deletion or denial to the mobile device.

    HTTP Response Message = UNAUTHORIZED(401) or NOTFOUND(404)

Nie mam pojęcia co jest można sprawdzić. Macie może jakieś narzędzie do diagnostyki parowania?

 

Pozdrawiam

marek

New Member

 Witam, na UE43M5672 jest to samo, nie wiem czy Samsung robi coś w tym kierunku żeby zaczęło to poprawnie działać, ale tragedia. Myślałem, że większy problem będzie żeby sie połączyć z iPhonem. Może prędzej wy coś znajdziecie

 

Pozdrawiam

Autorzy z największą liczbą like