Support

Open search

Batterij van je Samsung tablet of smartphone snel leeg? Bekijk deze tips!

Highlighted
Community Manager

We appen, e-mailen, bellen en streamen wat af op een dag. Je toestel is daarom erg belangrijk in het dagelijks gebruik. Haalt je toestel het einde van de dag niet meer, ook al gebruik je hem niet overmatig? Heb je geen idee waardoor dit komt en ben je radeloos? Geen paniek, deze tips kunnen je batterijduur verlengen en je probleem oplossen.   


Screenshot_20170502-165047.pngApplicaties controleren

Laten we beginnen bij het belangrijkste, de batterij zelf. Het komt vaak voor dat een bepaalde app je batterij in de weg zit. Volg daarom de volgende stappen om een overzicht te krijgen van het batterijverbruik en ontdek welke applicaties de boosdoeners zijn voor je batterij.

  

1. Ga vanuit het startscherm naar Instellingen en druk op Apparaatonderhoud.

2. Navigeer naar Batterij (linksonderin) en tik op de knop Batterijverbruik onder je batterij levensduur.

 

Er verschijnt een overzicht met de functionaliteiten en de hoeveelheid batterij die zij verbruiken. In bovenstaande afbeelding zie je dat het scherm 8% van de batterij in beslag neemt. Dit kan komen door een te hoge helderheid, automatische helderheid of bijvoorbeeld het Always-On-Display (indien actief). Het energieverbruik van je scherm kun je verminderen door de helderheid van het scherm te verlagen. Ga hiervoor naar Instellingen --> Display en pas de helderheid aan. Indien je in het overzicht van je batterijverbruik een bepaalde app bovenin ziet staan, weet je dat deze app mogelijk de boosdoener is en kan je deze verwijderen.  

 


Actieve apps afsluitenScreenshot_20170503-150711.png
Het kan ook zijn dat er veel apps op je toestel actief zijn, zonder dat je dit in de gaten hebt. Het is daarom verstandig om af en toe je toestel aan en uit te zetten. 

Ook kun je de apps direct afsluiten:

 1. Tik eenmaal op de toets links naast de thuisknop.
 2. Er verschijnt nu een overzicht met actieve apps, deze kun je per app uitschakelen.
 3. Scroll door je actieve apps en druk op het kruisje rechts bovenin om een app te sluiten.

Hierdoor zijn er minder apps actief op de achtergrond, bespaar je batterij en wordt je toestel sneller. 


Functies uitschakelen

Een andere manier om batterij te besparen is het uitschakelen van functies op je toestel. GPS en Bluetooth kunnen namelijk verrassend veel inhoud van je batterij in beslag nemen.

 
Screenshot_20170503-1150.png

 

Sleep hiervoor je vinger bovenaan het scherm naar beneden. Er verschijnt nu een overzicht met actieve functies. Per toestel verschilt de specifieke weergave van het scherm en de functies. Deze functies kun je eenvoudig uitschakelen door erop te tikken. Je kunt bijvoorbeeld Locatie, Bluetooth, Always On Display of NFC uitschakelen als je deze niet gebruikt. 

  


Geheugen vrijmakenScreenshot_20170503-1205511.png

Heeft je toestel erg weinig vrij geheugen? Ook daardoor kan je toestel trager worden. Het verwijderen van ongebruikte apps of overbodige foto’s / video’s kan daardoor helpen. Ook kun je het systeemgeheugen opschonen. Hierdoor gaan er geen bestanden verloren.

 

 1. Ga hiervoor naar Instellingen --> Apparaatonderhoud.
 2. Druk op de knop Geheugen rechts onderin.
 3. Je krijgt nu een overzicht met het verbruik. Druk op Opschonen om geheugen vrij te maken.   

 


Screenshot_20170503-121520.pngSpaarstand inschakelen

Er is nog een handige optie om de levensduur van je batterij te verlengen, namelijk de spaarstand. Deze kun je makkelijk aan en uitzetten op je toestel op momenten dat je het nodig hebt (per toestel en Androidversie verschillen de mogelijkheden van de spaarstand). 

 

1. Tik vanuit het meldingenvenster (zie Functies uitschakelen voor uitleg) op Spaarstand om de spaarstand in te schakelen.

2. Druk op Toepassen om de spaarstand in te schakelen en je batterijduur te verlengen.

 Screenshot_20170503-121516.png

Je toestel zal hierdoor wel wat in prestatie inleveren en zal mogelijk wat trager werken. Is dit nog niet genoeg? Geen probleem! Je kunt je toestel namelijk nog zuiniger maken door de spaarstand op maximaal te zetten. 

 

1. Ga naar Instellingen --> Apparaatonderhoud.

2. Druk op Batterij.

3. Zet de Spaarstand op MAX.


Overige tips

Gaat je batterij langer mee, maar ben je nog niet helemaal tevreden? We hebben hieronder nog wat overige tips voor je verzameld, zodat je batterij net dat beetje extra krijgt:

 

 1. Luister je vaak muziek via je telefoon? Gebruik dan een headset / oordopjes in plaats van de telefoonspeaker bij het luisteren naar muziek.
 2. Werk je firmware en al je apps bij naar de laatste versies. Deze updates bevatten vaak optimalisaties die zorgen dat er minder batterij, data, geheugen etc. nodig is. Handig!
 3. Indien je automatisch synchroniseren aan hebt staan, kun je dit uitzetten om je batterijverbruik te besparen. Zeker op momenten dat je niet steeds nieuwe berichtmeldingen wilt ontvangen (bijvoorbeeld in het buitenland), is uitschakelen beter.
 4. Taakbeheerders voor je apps gedownload via de Google Play Store kun je beter niet gebruiken. Deze zorgen regelmatig voor extra batterijverbruik en heb je er dus weinig aan. Je kan dan beter zelf apps sluiten, zoals eerder beschreven.
 5. Widgets zijn superhandig, maar als je hier een groot aantal van hebt op je homescreens kan dit nadelig werken. Deze verversen namelijk regelmatig en vreten je batterij dus op.
 6. Schakel trilfuncties, geluiden etc. uit om extra batterij te besparen. Denk ook aan functies zoals de voelbare feedback van je toetsenbord tijdens het tikken. Ook dit kost batterij.

Een back-up maken en fabrieksinstellingen

Hebben de bovenstaande aanwijzingen niet geholpen? Mogelijk helpt het om je toestel te herstellen naar fabrieksinstellingen. Let op: maak eerst een back-up van je gegevens, omdat je hiermee alle data wist. Lees op deze pagina hoe je een back-up maakt van je gegevens. Op deze pagina lees je hoe je je toestel kunt herstellen naar de fabrieksinstellingen

 

Heb jij nog meer tips of vragen om de batterijduur van je Samsung toestel te verlengen? Deel het hieronder!


---------
Signature-Note10
Community Manager Samsung Benelux
Heb je een antwoord gevonden op je vraag? Markeer deze dan als
✓Oplossing zodat andere gebruikers de oplossing sneller vinden
19 ANTWOORDEN 19
Superuser I
Superuser I
Als ik echt tegen een probleem aan loop kan ik gebruik maken van de ultra power saving mode, gelukkig heb ik dat nog nooit nodig gehad
The Suggester
The Suggester
Heeft de schermresolutie veel invloed op batterijverbruik, of maakt het praktisch gezien niet bijzonder veel uit?
Nick Moderator
Moderator

Het heeft wel lichte invloed, maar niet genoeg om een groot verschil te maken. Dit zal wel een groter verschil gaan maken wanneer 4K het standaard wordt, maar tot die tijd valt het mee


---------
Signature-Note10
"Changes call for innovation, and innovation leads to progress"
The Suggester
The Suggester

Alhoewel ik 4K toejuich, hoop ik dat in de tussentijd de accu's grote sprongen vooruit zullen maken :smileyvery-happy:

 

Hoe zit dat met synchroniseren van e-mails als ik vragen mag? Is Auto in Samsung E-mail nou minder belastend voor de batterij dan handmatig op mails controleren? 

In het geval van Samsung E-mail:

 

Je kunt het synchronisatieschema aanpassen onder de instellingen van de Samsung E-mail app >> Account >> Synchronisatieschema. Als je het schema frequenter instelt, wordt er vaker op e-mail gecontroleerd.

 

Indien de mailprovider dit ondersteunt, raad ik je aan te kiezen voor Auto (na ontvangst). Je krijgt de mailtjes dan direct, en dit is nog zuiniger voor de batterij ook.

Nick Moderator
Moderator

Dit kan zeker extra batterijverbruik betekenen. Stel je bent aan het rijden en het netwerk valt soms weg, dan blijft de mobiel zoeken. Vanuit waar heb je deze mail ontvangen? Continu zoeken betekent bijna nooit dat iets zuiniger is, maar misschien mis ik iets hier .. 


---------
Signature-Note10
"Changes call for innovation, and innovation leads to progress"
Nick Moderator
Moderator

Ik mis hierin wel iets. Stel je netwerk is erg stabiel, dan kan het zuiniger zijn omdat de app zichzelf niet steeds moet opstarten om te zoeken. Maar handmatig zal altijd zuiniger zijn.


---------
Signature-Note10
"Changes call for innovation, and innovation leads to progress"
Superuser II
Superuser II

Auto (na ontvangst) werkt met de zuinige push service, waarin de e-mailprovider de gegevens pusht naar deze service van het systeem zelf. Die service is altijd actief op de achtergrond, wordt ook door andere apps gebruikt voor het afhandelen van pushberichten en is daarom niet extra belastend voor de batterij. Als je de e-mail op per kwartier, half uur of zelfs nog minder frequent synchroniseren zet, maakt de E-mailapp zelf verbinding met de server en haalt hij zelfstandig alle gegevens op. Dit gaat dus niet via die pushservice, waardoor dit iets belastender is voor de batterij. Het zal wellicht niet heel veel schelen, maar in dit geval is gebruiksgemak (direct je mailtjes ontvangen) iets zuiniger voor de batterij. Addertje is wel dat je e-mailprovider dit moet ondersteunen. Anders is de regel: hoe minder frequent, hoe zuiniger voor de batterij.

De bron van die mail ben ik overigens, @Nick. Is een reactie van mij hier ergens op de Community

--------------------------------
Een antwoord op je vraag gevonden? Vergeet deze dan niet als ✓Oplossing te markeren zodat andere gebruikers de oplossing sneller vinden.
The Suggester
The Suggester

Beide heren bedankt voor de reactie.

 

Ik heb destijds inderdaad een antwoord van KevinW opgeslagen, omdat ik het nogal opmerkelijk vond dat 'Auto' zo zuinig kon zijn. Maar uiteindelijk is helder uitgelegd hoe 'Auto' in zijn werking gaat; bedankt :smileyvery-happy:

Nick Moderator
Moderator

Het bracht me al aardig in de verwarring :p Auto kan inderdaad zuiniger zijn dan 15/30 min etc. Maar handmatig is weer een heel andere vergelijking. In principe, als de batterij een goeie dag meegaat, zijn dit érg kleine dingen om naar te kijken. 


---------
Signature-Note10
"Changes call for innovation, and innovation leads to progress"
Top Posters