Támogatás

Open search

Megérett az SSD arra, hogy kiváltsa a merevlemezeket?

Superuser I
Superuser I

Az SSD-k (Solid State Drive - szilárdtest meghajtó) az évek alatt egyre nagyobb és nagyobb piaci részesedést nyertek a HDD-kkel, azaz a hagyományos merevlemezekkel szemben. Tavaly már több mint feleannyi SSD-t adtak el a világon, mint HDD-t, ami az 5 évvel ezelőtti alig 10%-os értékhez képest hatalmas ugrás. A becslések szerint 2020-ra akár meg is fordulhat a helyzet, ami azt mutatja, hogy egyre többen látják előnyösebbnek a gyorsan fejlődő félvezető alapú memóriákat.

A szokványos merevlemez hasonlóan működik, mint a régi bakelit lemezlejátszók, és sajnos idővel a precíz mechanikája el tud romlani, kikopik, így egyre több hibát vét, végül használhatatlan lesz. Az SSD-kben ehhez képest nincs mozgó alkatrész, de ez sem jelent végtelen élettartamot. Sajnálatos módon a félvezető alapú tartós (nem felejtő) memóriák öregszenek, minden egyes írási művelet közelebb hozza számukra a véget. A 970 PRO szériánál például 1200 írást visel el minden egyes kis memóriablokk, pontosabban erre vállal garanciát a Samsung. Ez azt jelenti, hogy például egy 500GB-os SSD esetében 600TB-ot tudunk garantáltan ráírni. Ez egyáltalán nem tűnik rettentően soknak (mondjuk kevésnek sem), de amikor én 5 éve megvettem a 840 EVO SSD-met, ez az érték még csak alulról kapargatta a 300-at. Nem mondanám, hogy kifejezetten vigyáztam rá, de az évek alatt összesen így is csak 36-ot használtam el ebből.  És ezek alapján én még 10 évet simán odaítélek neki. Így az öregedést nem nevezném nagy hátránynak, még ha a HDD-k messze verik a legjobb SSD-ket is ezen a téren. Sebességben verhetetlenek az SSD-k, hiszen akár 2000MB/s-os írás/olvasásra is képesek, de a lassabbak is tudják az 500MB/s-ot. A HDD-k legjobb esetben 200MB/s környékén teljesítenek, hiszen korlátozva vannak a mechanikus író-/olvasófej mozgatása által. Memóriasűrűségük is nagyságrendekkel jobba félvezető memóriáknak, így a hordozható eszközök piacán mára szinte teljesen kiszorították a merevlemezeket, a legtöbb laptopban is már SSD-t találhatunk rendszermeghajtóként. Amiben az SSD-knek még sok mindent be kell hozniuk a HDD-kkel szemben az a GB-onkénti ár. Itthon nagyjából 4-5-ször annyiba kerül egy GB-nyi SSD, mint HDD, így multimédiás tartalmak számára jelenleg nem a leggazdaságosabb tárolási forma, de a technológia fejlődésével ez évről évre fokozatosan javul.
Ti mire számítotok, eléri a 2020-as évekre az SSD technológia a jósolt szintet, vagy szerintetek soha nem fogja tudni kiváltani a hagyományos meghajtókat? Esetleg vártok valami teljesen másra, ami majd sokkal nagyobb áttörést hoz?Mennyire bíztok meg az SSD-ken feltüntetett gyári adatokban, volt már pozitív vagy negatív élményetek ezzel kapcsolatban? 

1 VÁLASZ 1
Apprentice

Személyes tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy megéri befektetni ha nem is egy komolyabb, de bármilyen SSD-be. Én 3 éve hogy használok egy Samsung gyártású SSD-t, gyakorlatilag arra telepítek bármilyen OS-t (Windows, Linux stb), arra telepítek minden komolyabb erőforrást igényelő alkalmazást, nagyon gyorsan képes futtatni őket, pluszba még akadásmentes is, bár ez a géptől is függ.
Amire figyelni kell, hogy nem szabad túlságosan leterhelni, gondolok arra hogy 10-20 GB szabad tárhelyet hagyunk rajta, mert az sajnos lassít a teljesítményen. Érdemes csak a legfontosabb programokat telepíteni rá, az OS mellett, minden mást egy külső, vagy egy másik belső tárolón tárolni. De ezen kívül szerintem egyszer eljön az a nap amikor megfordul a kocka és az SSD átveszi az első helyet! Majd egyszer egy szép napon.