Support

Open search

[How-to] Wat moet ik doen als er ijsvorming ontstaat in mijn koelkast?

Highlighted
Navigator

In No Frost koelkasten hoort geen ijsvorming te ontstaan. Gebeurt dit wel, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. 

 

Zie je ijsvorming tegen de achterwand van het koel- en/of vriesgedeelte, dan gaat dit vaak gepaard met een tikkend geluid van de ventilator.  Is dit het geval, voer dan de volgende stappen uit.

 

Ijsvorming tegen de achterwand van de koelkast
 • De koelkast heeft voldoende ruimte nodig om zijn warmte kwijt te kunnen. Controleer of aan de achterkant 10 centimeter ruimte zit en aan de zijkanten 5 centimeter.
 • Controleer op stof aan de achterkant van de koelkast. Veel stof aan de achterzijde kan de werking van de koelkast belemmeren. Verwijder de stof met een stofzuiger.
 •  

  Wanneer een koelkast op andere plekken dan de achterkant ijsvorming heeft, komt dit waarschijnlijk doordat er valse lucht wordt aangezogen. Als dit zo is, voer de volgende stappen uit:

   

  Ijsvorming op overige plekken in de koelkast
 • Controleer de deurrubbers. Zet de temperatuur kouder en sluit de deuren. Voel met je vingers langs de rubbers. Wanneer er lucht naar binnen wordt gezogen, houdt dit in, dat de deurrubbers niet meer goed sluiten.
 • Controleer de luchtcirculatiegaten. De luchtcirculatiegaten van het No-Frost systeem aan de binnenkant van je koelkast en vriezer behoren ten alle tijden goed vrij te zijn, wij adviseren hier geen producten tegenaan te plaatsen. Wanneer dit wel gebeurt, kan er ijsvorming ontstaan.
 • De koelkast heeft voldoende ruimte nodig om zijn warmte kwijt te kunnen. Controleer of aan de achterkant 10 centimeter ruimte zit en aan de zijkanten 5 centimeter.
 • Controleer op stof aan de achterkant van de koelkast Veel stof aan de achterzijde kan de werking van de koelkast belemmeren. Verwijder de stof met een stofzuiger.
 • Als de koelkast beschikt over een dispenser, dan kun je de klep van de dispenser controleren. Als je de deur van de vriezer opent, zie je de opening van de dispenser. Deze klep hoort open en dicht te gaan. Wanneer deze open staat, komt hier valse lucht doorheen en ontstaat er ijsvorming. Je kunt dit testen door een beetje water op de klep te leggen. Als je de vriezer deur sluit en opent, moet het water er nog inliggen.
 • Beschikt de koelkast over een dispenser, controleer dan of de koelkast is aangesloten op de waterkraan. Is dit niet het geval, dan kan dit ijsvorming veroorzaken. Er komt dan namelijk ‘warme’ lucht in het vriesgedeelte in plaats water. Dit zorgt voor condens en als dit bevriest ontstaat er ijsvorming. Er zijn twee dingen die dit kunnen voorkomen: - Gebruik de ice-off knop - Sluit de koelkast aan op de waterleiding.
 •  

   Mocht het probleem na het uitvoeren van bovenstaande stappen nog niet verholpen zijn, neem dan gerust contact met ons op! 


  ---------
  Signature-S10
  Top Posters