Support

Open search

[How-to] Error codes wasmachines (1E, 3E, 4E, 5E, HE, UE en LE)

BruceH Moderator
Moderator

Handdoeken, kleren, schoenen, vervelende kinderen*, alles wordt tegenwoordig in de wasmachine gestopt. Allemaal leuk en aardig, totdat je een errorcode te zien krijgt. Help?! Wat nu? Dat wordt in dit topic uitgelicht.

 

1E Error

Krijg je deze melding te zien? Hier kun je zelf niet veel aan doen, deze error is een Pressure switch error en hier dient een reparatieverzoek voor ingepland te worden. 

 

3E Error

De wasmachine geeft een 3E error als er een probleem is met de motor van de wasmachine. Doorloop de onderstaande stappen om te controleren of je de foutcode zelf kunt verhelpen.

 

 • Controleer de stopcontacten die je gebruikt voor je wasmachine. 
 • Controleer of er niet teveel wasgoed in je machine zit. Haal wat kledingstukken uit je wasmachine en test of de foutcode verdwijnt. 
 • In het geval van een 3E melding adviseren wij om gedurende 20-30 minuten de stroom te onderbreken.

4E Error

Indien je deze melding te zien krijgt op het display van de wasmachine dan is er iets mis met de watertoevoer naar de wasmachine. Volg onderstaande stappen om dit probleem op te lossen.

 

Spoiler
 • Draai, indien hij open staat, eerst de kraan dicht. Ontkoppel de toevoerslang van de kraan en controleer of de waterdruk voldoende is. Dit kun je doen door een emmer onder de kraan te zetten en deze open te draaien.
 • Kijk wat voor straal er uit de kraan komt. Indien dit zeer weinig is, is de kraan waarschijnlijk defect of verkalkt.
 •  Draai de kraan, indien deze openstaat, eerst dicht. Ontkoppel de toevoerslang van de aansluiting op de machine en houd het uiteinde bijvoorbeeld boven een emmer. Draai de kraan weer open. Als er geen water uitkomt, is uw slang of waterslot verstopt. U kunt een nieuwe toevoerslang bestellen via www.samsungonderdelen.com.
 • Controleer het zeefje aan beide kanten van de toevoerslang en maak deze (indien nodig) schoon voor een betere watertoevoer.
 • Indien je gebruik maakt van een waterslot, controleer dan de instelling hiervan. Een berekening kan worden gemaakt door het standaard waterverbruik van de betreffende wasmachine te delen door het aantal spoelbeurten, wat standaard 3 is.
 • Maak het filter schoon. Een wasmachine zal eerst het aanwezige restje water afpompen alvorens water te pakken. Als het restje water niet kan worden afgepompt zal er ook geen water worden gepakt.

 5E Error

Indien je deze melding te zien krijgt op het display van de wasmachine dan is er iets mis met de waterafvoer van de wasmachine. Volg onderstaande stappen om dit probleem op te lossen.

 

Spoiler

Stekker

Haal het apparaat van de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen of door de trekschakelaar op uit te schakelen. Dit geeft het apparaat de kans om af te koelen wanneer nodig en te resetten na een errorcode (foutcode).

 

Filter

Verwijder de klep rechtsonder aan de voorkant van de wasmachine. Hier vind je een grote dop en een kleine dop. Trek aan de kleine dop, er komt nu een waterslang tevoorschijn van +/- 20 cm. Verwijder de dop en laat het water er uitlopen in bijvoorbeeld een opvangbakje of plastic zak. Wanneer je dit hebt gedaan of je ziet alleen de grote dop, kun je verder gaan met de volgende stap:

Draai de grote dop open. Let op! Er kan er altijd nog wat water uitkomen ook al is de machine leeg. Gebruik hiervoor een handdoek, opvangbak of plastic zak. Maak het filter schoon alsmede de ruimte waar deze in is geplaatst. Achterin deze ruimte bevindt zich een propeller/schoep. Controleer of deze vrij kan ronddraaien. Soms bevinden zich hier munten, beugels of andere (grote) voorwerpen in. Deze stap is voornamelijk belangrijk wanneer een wasmachine niet afpompt.

 

Afvoerslang

Verwijder de afvoerslang compleet uit de afvoerpijp. Zorg ervoor dat afvoerslang niet dieper dan 15 cm in de afvoerpijp hangt en gebruik altijd de meegeleverde zwanenhals (slanggeleider), zodat de slang niet kan verzakken in de afvoerpijp. Raadpleeg de handleiding voor de afmetingen en hoogte voor de installatie van de afvoerslang. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer een wasmachine niet afpompt (bijv. errorcode (foutcode) 5E. Dit kan er ook voor zorgen dat een programma langer duurt of wanneer een wasmachine water blijft binnenpompen of errorcode (foutcode) 4E/LE wordt aangegeven.


Kalibratiemodus
Voor de eerste ingebruikname of in geval van problemen adviseren wij om, indien deze mogelijkheid aanwezig is op de wasmachine, de kalibratiemodus uit te voeren. 
De stappen zijn per wasmachine verschillend voor het uitvoeren van de kalibratie, je vindt ze in de handleiding. Mocht je er niet uitkomen, voel je vrij om een berichtje te sturen naar een van de Moderators. 

 HE Error 

Indien je een HE melding te zien krijgt op het display van de wasmachine, dan geeft de machine aan dat er een verwarmingsprobleem is.

Haal bij deze melding de stroom van de machine af voor minimaal 20 minuten. Sluit de wasmachine daarna weer aan op de stroom en kijk of het probleem dan is opgelost.  Zo niet dan kan er een reparatieverzoek worden ingediend. 

 

UE Error

UE betekent onbalans: dit komt door de belading in de wasmachine, zoals een dekbed, kussen of andere grote soort wasgoed. Deze nemen veel vocht op en worden daardoor zwaar. De wasprestaties verbeteren als je wasgoed van verschillend formaat samen wast.

  

LE Error

Indien je deze melding te zien krijgt op het display van de wasmachine dan geeft de machine aan dat er een lekkage is. Werk onderstaande checklist af bij een LE error.

 • Controleer of de afvoerslang niet te ver in de afvoerpijp is geplaatst. Dit moet ongeveer 10 a15 cm zijn. Raadpleeg onze instructievideo voor het juist positioneren van de afvoerslang.
 • Controleer daarnaast of de wasmachine waterpas is geplaatst.
 • Haal vervolgens de wasmachine voor minimaal 20 minuten van de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen of door de trekschakelaar op 'Uit' te schakelen.

*Het wordt sterk afgeraden om kinderen daadwerkelijk in de wasmachine te stoppen.


---------
Signature-S10
"It’s better to give than to receive. Especially advice."
Top Posters