Wsparcie

Open search

Gesty pełnoekranowe nie zawsze działają poprawnie w Android Pie

ROZWIĄZANE
Superuser I
Superuser I

Cześć. Dzisiaj wgrałem najnowszą wersję Android Pie. Włączyłem gesty i zauważyłem, że nie zawsze reagują na moje polecenia. Najczęściej mam problem z gestem powrotu do ekranu startowego. Zdarza się sporadycznie, że muszę dwukrotnie wykonać ten gest żeby wrócić do ekranu startowego. Mam włączone podpowiedzi gestów więc widzę, że kreska podnosi się do góry, ale aplikacja nie chowa się. Błąd ten występuje za każdym razem w aplikacji Google (tej, którą uruchamiamy środkowym gestem) i kilkukrotnie zdarzyło mi się w innych aplikacjach, ale bez takiej powtarzalności. Co ciekawe przełączenie na standardowe przyciski nawigacji rozwiązuje ten problem.

 

@Szewcu72@kamil40013, możecie sprawdzić jak to wygląda w S9?


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Big Cheese

@nismoA ten błąd występuje u ciebie niezależnie od tego jak uruchomisz aplikację "Google" ? Z ikony i przez przytrzymanie Home dzieje się, to samo ?

 

Filmik: https://youtu.be/EC2k1lHhzqE

Jak widać u mnie problem występuje tylko na gestach. Jeżeli wejdę do Google przez przytrzymanie środkowego gestu i od razu chcę powrócić używająć środkoweggo gestu, to nie działa za pierwszym razem, tylko za drugim. Ale jak chcę powrócić gestem "wstecz", to działa od razu.

Trochę, to dziwne. Widocznie gesty działają trochę inaczej niż tradycyjne przyciski.

 

Co do odczekania:

Jak uruchomię Google z ikony i zaczekam kilkanaście sekund, to nie ma problemu z powrotem używając "Home".

Jak uruchomię przez przytrzymanie, to Home dopiero działa za drugim razem. Filmik z tego:

 

https://youtu.be/9sl0o2mEFRY

 

Wersja aplikacji: 8.91.5.21.arm64

Postaram się poużywać gestów przez jakiś czas i zobaczę, czy coś podobnego występuje w innych aplikacjach.

Co do Google, to wydaje mi się, że jak wejdzie Asystent Google u wszystkich, to nie będzie tego problemu.

 Jest, to trochę skomplikowane.

 

34 ODPOW. 34
Big Cheese

U mnie wraca za każdym razem bez problemu. Natomiast jak wejdę do "Google" przez przytrzymanie gestem i od razu chce zrobić powrót do ekranu głównego, to nie powraca za pierwszym razem, tylko za drugim. Na tradycyjnych przyciskach nie ma tego problemu. Jeszcze nie mam asystenta google jakby co.

 

Zaraz nagram i wstawię tutaj wideo.

Superuser I
Superuser I

A jak odczekasz kilka sekund to wróci do ekranu głównego za pierwszym razem? Niezależnie od tego ile czasu czekam dopiero za drugim razem telefon wraca do ekranu głównego. W innych aplikacjach zdarzyło się to zaledwie dwa albo trzy razy więc tak na prawdę główny problem leży po stronie aplikacji Google.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Superuser II
Superuser II

U mnie gesty działają poprawnie. W przypadku wywołanego asystenta, po ok 10 sek. przechodzi do ekranu głównego za pierwszym razem.


Jeśli moja odpowiedź była pomocna kliknij  LIKE. Gdy rozwiązała problem skorzystaj z przycisku
Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Zanim zadasz pytanie, skorzystaj z wyszukiwarki, sprawdź czy ktoś podobnego już nie zadał.
Nie twórz nowego, dopisz się w już istniejącym, podobnym lub takim samym temacie.
Superuser I
Superuser I

U mnie nie jest jeszcze dostępny Asystent i stąd może wynikać różnica, że za każdym razem musze dwa razy skorzystać z gestu żeby wrócić do ekranu startowego. Sprawdzę jak będzie się zachowywał telefon po udostępnieniu Asystenta.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Big Cheese

@nismoA ten błąd występuje u ciebie niezależnie od tego jak uruchomisz aplikację "Google" ? Z ikony i przez przytrzymanie Home dzieje się, to samo ?

 

Filmik: https://youtu.be/EC2k1lHhzqE

Jak widać u mnie problem występuje tylko na gestach. Jeżeli wejdę do Google przez przytrzymanie środkowego gestu i od razu chcę powrócić używająć środkoweggo gestu, to nie działa za pierwszym razem, tylko za drugim. Ale jak chcę powrócić gestem "wstecz", to działa od razu.

Trochę, to dziwne. Widocznie gesty działają trochę inaczej niż tradycyjne przyciski.

 

Co do odczekania:

Jak uruchomię Google z ikony i zaczekam kilkanaście sekund, to nie ma problemu z powrotem używając "Home".

Jak uruchomię przez przytrzymanie, to Home dopiero działa za drugim razem. Filmik z tego:

 

https://youtu.be/9sl0o2mEFRY

 

Wersja aplikacji: 8.91.5.21.arm64

Postaram się poużywać gestów przez jakiś czas i zobaczę, czy coś podobnego występuje w innych aplikacjach.

Co do Google, to wydaje mi się, że jak wejdzie Asystent Google u wszystkich, to nie będzie tego problemu.

 Jest, to trochę skomplikowane.

 

Superuser I
Superuser I

@kamil40013, wykonałeś kawał dobrej roboty. Gratuluję wnikliwej analizy! 

 

U mnie jest dokładnie tak samo jak u Ciebie. Błąd występuje tylko i wyłącznie z włączonymi gestami pełnoekranowymi i przy włączaniu aplikacji za pomocą gestu. W przypadku korzystania z przycisków standardowych lub przy uruchamianiu z poziomu ikonki błąd nie występuje.

 

W związku z tym, że Google rozpoczął udostępnianie Asystenta w naszym kraju to w niedługim czasie może pojawić się więcej tego typu zgłoszeń. Użytkownicy będą nerwowo sprawdzać czy nowa usługa pojawiła się już na telefonie. Chyba, że większość machnie ręką bo tak na prawdę to drobny błąd 

 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Na ten moment wydaje mi się, że wyczerpaliśmy temat.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Big Cheese
@nismo  napisał(a):

 W innych aplikacjach zdarzyło się to zaledwie dwa albo trzy razy więc tak na prawdę główny problem leży po stronie aplikacji Google.

 Według mnie problem jest po stronie systemu.

 

@nismo  napisał(a):

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Na ten moment wydaje mi się, że wyczerpaliśmy temat.

 Postanowiłem jeszcze trochę bardziej ogarnąć temat.

Zmieniłem sobie aplikację, która się uruchamia po przytrzymaniu Home z Google na Samsung Internet i dzieje się dokładnie, to samo:

https://youtu.be/1TNsbzcZsZA

Jak widać gest Home działa dopiero za drugim razem.

 

@nismoTrzeba będzie, to wszystko zebrać do kupy i ładnie opisać na Samsung Memebrs.

Superuser I
Superuser I

@kamil40013, czyli problem występuje dla dowolnej aplikacji uruchamianej za pomocą gestu (przycisk Home) przy ustawionych gestach pełnoekranowych. Postaram się dzisiaj wysłać zgłoszenie za pomocą Samsung Members. Przy okazji podam również odnośnik do tego wątku.


Korzystaj z forum wygodnie i komfortowo - oto kilka dobrych praktyk!
Doceniaj i bądź doceniany. Kliknij w przycisk polubienie lub rozwiązanie tematu, aby docenić innych!
Highlighted
Big Cheese

@nismoA sprawdzałeś, czy u ciebie po zmianie na Samsung Internet też jest, to samo ?

Autorzy z największą liczbą like