Support

Open search

Van topsport tot lokaal vermaak, Esports verovert de wereld!

BruceH Moderator
Moderator

Vorige week, van 20 tot en met 24 augustus, was het Duitse Keulen weer het epicentrum voor iedereen die op welke manier dan ook actief is in gaming of daar bovenmatige interesse in heeft. Gamescom stond weer op het programma, de grootste gamebeurs van Europa. Congressen, symposia en spectaculaire events wisselden elkaar in hoog tempo af, maar er werd vooral heel veel gespeeld. En natuurlijk was ook Samsung Morning Stars erbij, Samsung’s eigen professionele Esports-team.

 

foto1.jpg

 

Want zo snel gaan de ontwikkelingen. Fanatieke gamers strijden via internet in verschillende games tegen opponenten van over de hele wereld, maar niet meer enkel als hobby. Een groeiend aantal gamers doet dit inmiddels op professioneel niveau, in volle stadions, in zeer competitieve leagues en als lid van een internationaal team. En dan hebben we het niet meer over games, maar over Esports.

 

Esports
Je hoeft er niet dagelijks voor in het krachthonk te zitten en je in het zweet te werken op een trainingsveld, maar in veel opzichten vertoont de wereld van Esports toch opvallende gelijkenissen met andere takken van topsport. Want waar de publieke interesse groeit, de stadions vollopen, neemt ook de aandacht van sponsors en media toe. En dus kan er veel geld verdiend worden. Dat in juli tijdens het WK Fortnite een totale prijzenpot van rond de dertig miljoen euro (!) werd verdeeld, verbaasde gameliefhebbers dan ook nauwelijks. In deze wereld, die vrijwel elke dag nieuwe kansen biedt en waarvan de grenzen nog voor niemand duidelijk zijn, timmert Samsung Morning Stars behoorlijk aan de weg.

 

Samsung Morning Stars
De resultaten van het team, gevestigd en opgericht in Italië, vertonen sinds de start in de zomer van 2017 een duidelijk stijgende lijn. League of Legends, Fortnite en Overwatch zijn games waar Morning Stars vooral op inzet, waarbij maar weinig aan het toeval wordt overgelaten. Want dat het hier gaat om een professioneel team dat voor elk toernooi minutieus bestudeert hoe de kans op succes zo groot mogelijk gemaakt kan worden, blijkt in alle opzichten.

 

Op de kantoren en bijbehorende mansion staat elke dag in het teken van spelen en analyseren. Als de gamers achter het scherm kruipen om te spelen en beter te worden, wordt een kamer verderop zoveel mogelijk waardevolle data van de activiteiten van de spelers, maar ook van de eventuele tegenstanders verzameld. Want ook zij zijn zoveel mogelijk online om te spelen. De meeste Esporters kennen elkaar dan ook door en door. De community is hecht, een groot toernooi is een weerzien van goede vrienden, beschrijft ook Fortnite-legende Ninja

 

foto2.jpg

 

“En er is net zo goed de zakelijke kant”, zegt Francesco Caforio, general manager van Samsung Morning Stars. “Onze organisatie werkt ook dagelijks aan de resultaten en zichtbaarheid van het team om onze sponsors de waarde te bieden die zij zoeken en om nieuwe kansen te creëren.” Bovendien is het voor een manager als Caforio zaak het laatste nieuws goed in de gaten te houden. “De wereld van Esports groeit en verandert zo snel, dat zich elke dag nieuwe kansen voordoen.”

 

Esports, serious business
Voor een Esporter van Samsung Morning Stars begint een willekeurige dag niet al te vroeg, zo rond 9.00 à 9.30 uur gaat de wekker. Op dat moment start echter een dag die vaak tot ruim in de avond doorloopt. “In de ochtend is er momenteel in de Esports-wereld ook niet zoveel veel activiteit”, aldus Caforio. “Maar”, zo voegt hij er aan toe, “elk team in onze organisatie dat gespecialiseerd is in een bepaalde game, heeft zijn eigen schema. Uiteindelijk wordt dat bepaald door de coach.” Na een vroege lunch is het in de middag en een deel van de avond serious business voor de leden van Samsung Morning Stars.


“Tegen half negen eten we samen. Daarna hebben de jongens wat vrije tijd en mogen ze doen waar ze zin in hebben. Vaak betekent dat dat ze verder gaan met gamen! Om een uur of tien gaan we samen terug naar de mansion en is er nog tijd om echt iets te doen ter ontspanning, bijvoorbeeld samen een film kijken. Die momenten zijn ook heel goed voor de teamgeest.”


foto3.jpg

 

Voor iedereen
Het is topsport in een digitale wereld, maar zoveel van het leven van een echte topsporter verschilt het dus ook weer niet. Met je teamgenoten op één locatie, elke dag trainen, beter worden in wat je doet en je ontwikkelingen tot een hechte ploeg. Het kan allemaal zomaar gebeuren als je een fanatieke gamer bent en steeds beter wordt in wat je doet. Bovendien groeit de gaming-community elke dag, ook op lokaal niveau. Het Esports-jaar 2019 kenmerkt zich, naast snelle ontwikkeling van mobiel gamen en een doorgaande groei van het aantal Esports-locaties, door een steeds sterkere positie van Esports in de lokale gemeenschap. Geen competities in grote stadions, maar in arcades of sporthallen in een kleinere setting, met een trouwe, lokale fanbase en meer kans voor nieuw talent. Iedereen is welkom!

 

Heb jij ook passie voor gamen en zit jij al helemaal in de Esports wereld? Wat zijn jouw favoriete games om te spelen? Deel het met de community hieronder!

 

2 Opmerkingen
Navigator

Nice! Wist niet dat Samsung hier mee bezig was. Telt counter-strike ook nog als waardige esports game? 

Nick Moderator
Moderator

Het is en blijft één van de grootste! Nu weet dat ik dat Samsung ooit ook twee van de grootste League of Legends teams (Samsung White en Samsung Blue) hadden, dus wie weet zien we ze ook weer terug in CS:GO.