Support

Open search

Hoe gebruik je de Pro Modus op je smartphone camera?

KarlijnH Moderator
Moderator

Hou je van fotograferen en ben je niet bang om te experimenteren? Met de Pro Modus op de camera’s van de Samsung Galaxy smartphones maak je de mooiste foto’s, als een ware professional. Met de volgende tips maak jij de meest fantastische kiekjes en scoor je de meeste likes.

 

Altijd zelf de controle

De camera’s van de Samsung Galaxy zijn er voor gemaakt om jou in elke lichtsituatie gemakkelijk te helpen. In de Pro Modus van je Samsung Galaxy kun je alle instellingen zelf aanpassen. Dat lijkt eng, maar juist het proberen levert de leukste plaatjes op en leert je het meest. Voor je het weet maak je de vetste foto’s en geef je een beeld een hele andere sfeer mee. Experimenteer met de temperatuur, tinten, contrast, saturatie en schaduwinstellingen. Bepaal waar de camera op focust en regel de kleurtemperatuur met de witbalans. De drie belangrijkste instellingen zijn diafragma, sluitertijd en de ISO.

 

01_LIFESTYLE_Lifestyle_images_galaxys10_series.jpg

 

Spelen met licht en diepte

Met het diafragma bepaal jij hoe groot de lensopening is en hoeveel licht er in je camera valt. Ook bepaalt het de scherptediepte. Bij een groot diafragma, is er maar een klein gedeelte van de foto scherp, iets wat ontzettend mooi is bij portretten of bij het fotograferen van kleinere objecten. Let op: de cijfers waarmee je het diafragma instelt, werken net andersom, een laag getal geeft zo een groter diafragma aan.

 

De sluitertijd bepaalt hoe lang de lens openstaat. Bij een lange sluitertijd staat de lens langer open, komt er meer licht binnen en wordt de foto minder donker. Dit werkt fantastisch bij landschaps- of nachtfotografie. Je hebt wel een steady hand of statief nodig, elke beweging wordt namelijk genadeloos afgestraft door een onscherpe foto.

 

Camera Light_DayNight.png

 

De ISO-waarde regelt de lichtgevoeligheid van de camera. Ben je in een woestijn en wil je die grote cactus vastleggen? Kies dan voor een lage ISO-waarde en maak de scherpste foto’s. Is het juist donker of wil je iets bewegends vastleggen? Gooi dan de ISO-waarde omhoog zodat je meer licht vastlegt in je foto. Let wel op dat er meer ruis ontstaat bij een hogere waarde.

 

Beweging fotograferen

Zie je de allerliefste puppy die maar niet wil stoppen met bewegen? Kies dan voor een korte sluitertijd voor een snelle opname. In een flits bevriest je camera dan haarscherp het beeld. Tenzij het juist die beweging is die je vast wilt leggen. Wie kent niet de nieuwjaarsfoto’s waarin mensen met sterretjes een boodschap vastleggen. Deze beweging fotograferen kun je makkelijk oefenen door in het donker op straat met een langere sluitertijd een passerende tram, bus of auto vast te leggen. Je sensor pakt het licht op van de passant en zodoende krijg je een streep van licht in je foto.

 

05_LIFESTYLE_Lifestyle_images_galaxys10_series.jpg

 

Optimaliseer je instellingen

Naast het experimenteren in de Pro Modus kun je ook je andere instellingen optimaliseren voor de beste foto’s. Bij de instellingen van je camera kun je bijvoorbeeld Hulp lijnen (Camera > Instellingen > Hulplijnen) toevoegen, met deze lijnen op je beeldscherm lukt het jou in één keer om een rechte foto te maken. Wil jij echt de beste foto’s maken? Gooi dan je Fotogrootte omhoog en zorg ervoor dat je foto’s opgeslagen worden als RAW bestand (Camera-instellingen > Opties opslaan > RAW-exemplaren). Hoewel dit allebei meer ruimte in beslag neemt, is de kwaliteit van de foto’s veel hoger en kun je ze beter bewerken.

 

Dus waar wacht je nog op?  Ga aan de slag met de Pro Modus en deel je gave foto’s met ons hieronder!

2 Opmerkingen
Superuser I
Superuser I

Mooie uitleg, eerlijk gezegd verbaas ik mij keer op keer hoe goed de Camera's op een telefoon worden, waar is de grens  

Superuser I
Superuser I

Een kleine aanvulling op mijn laatste post, op de britse community zijn er door @Libb twee geweldige topics gemaakt die wat dieper in de materij gaan, ze zijn wel in het engels.

 

Mobile photo: # 1 Sharpness
Mobile photo: #2 Exposure