Support

Open search

Het kiezen van je ideale monitor; waar moet je op letten en waarom?

Highlighted
Nick Moderator
Moderator

Stel: je bent op zoek naar een monitor. Waar ga je dan naar kijken en waarom?

Uiteindelijk is het afhankelijk van de gebruiker, maar er zijn wel een aantal dingen waar iedereen rekening mee kan houden.

 

Resolutie

 

Resolutie is de verhouding van het scherm en de hoeveelheid weergegeven pixels op het scherm. De meest bekende en gebruikte verhouding is 16:9 en de meest bekende pixelverhouding is 1920 x 1080. Dit is een rekensom voor de hoeveelheid pixels in een scherm. 1920 x 1080 is dus 2.073.600 pixels verdeeld over het scherm. Het tweede getal, 1080, wordt gebruikt voor de term full-HD. Een simpeler voorbeeld: dit zal ook weergegeven worden als je bij YouTube de video naar 1080p zet. Nu hebben jullie allemaal vast weleens van de term 4K gehoord. 4K bestaat uit 2 versies: 3840 x 2160 en 4096 x 2160. Je kunt bij het eerste voorbeeld zien dat de eerste en tweede reeks getallen twee keer zoveel pixels zijn wanneer je ’t vergelijkt met 1920 x 1080. Indien je het gaat uitrekenen kom je op 4 keer zoveel pixels, 4K! 

 Monitor hz Community 2.png

 

Hertz

 

Hertz is de frequentie waarmee jouw beeldscherm zichzelf ververst. Hertz vallen altijd binnen een seconde. Wanneer je dus een 120Hz monitor koopt, ververst het scherm zichzelf 120 keer per seconde. Het klinkt mooi maar is niet altijd nodig. Je kunt nog zoveel hertz hebben, als jouw pc (of console) deze frequentie niet aankan zal je er niets vanterugzien, dit wordt duidelijker wanneer je leest over fps.

 

Monitor hz Community.png

 

Fps

 

Fps (frames per seconde) is eigenlijk hetzelfde principe als hertz, alleen dan specifiek voor een game. Fps heeft niet direct te maken met een monitor, maar wel met de pc die je aansluit; dit is dus weer belangrijk wanneer je naar Hertz kijkt. Stel: je bent heerlijk Overwatch aan ’t spelen op jouw gaming pc, 1080ti, I7 Coffee Lake en ga zo maar door. Vet! Nu kan deze pc mak-ke-lijk 120fps aan (afhankelijk van de game). Dit betekent dus dat de game elke seconde 120 beelden laat zien, denk bijvoorbeeld aan 120 foto's met steeds een klein verschil ertussen.  Nu komt die 120Hz monitor goed van pas, aangezien de monitor jouw fps aankan en goed weergeeft. Heb je een 60Hz monitor gekocht, dan zijn die ‘glorious’ 120 frames per seconde nutteloos. Hertz en fps zijn dus beiden belangrijk en van elkaar afhankelijk. Alles bij elkaar zorgt dit voor een meer ‘vloeiend’ beeld en als alles soepel loopt speelt het ook veel fijner. 

 

Ms

 

Ms is een tijdseenheid: milliseconde. Maar waarom is tijd belangrijk bij een monitor? Ms geeft bij een monitor aan hoe lang het duurt voordat één pixel op het scherm van kleur verandert. Een pc geeft de input, de monitor moet dit verwerken en laat uiteindelijk het correcte beeld zien. Wanneer er een hoger getal bij ms staat duurt het dus langer. Het is dus een 'delay' tussen gamen en het daadwerkelijk zien wat je doet. Nu is een milliseconde natuurlijk een minuscule eenheid, daarom zijn het ook kleine verschillen. Indien je een monitor koopt met 15ms, dan moet je 15 milliseconden wachten voordat het beeld ‘kloppend’ is met wat de pc (of console) wil doorgeven.


---------
Signature-Note10
"Changes call for innovation, and innovation leads to progress"
5 ANTWOORDEN 5
Superuser I
Superuser I

Voor de leken onder ons heb ik een lijstje met "minimaal aan te raden" specificaties.

Algemeen
Refresh Rate: 60hz
Ms: 30 (of lager)
fps: 30
Resolutie: 1920 x 1080

Gamen
Refresh Rate: 60hz
Ms: 15 (of lager)
fps: 60
Resolutie: 1920 x 1080

Kantoorwerkzaamheden
Refresh Rate: 60hz
Ms: 30 (of lager)
fps: 15 (30 aan te raden, 15 is een absoluut minimum en hiervan kan je niks meer verwachten dan office documenten bewerken)
Resolutie: 1920 x 1080


Wat ik zelf zou aanschaffen
Refresh Rate: 60hz of hoger
Ms: 15 (of lager)
fps: 60 (of hoger)
Resolutie: 1920 x 1080 (Kan hoger, impact op videokaart is hoog).


De grootste valkuil
De videokaart moet de snelheden ondersteunen, stel dat je een resolutie neemt die groter is dan 1920 x 1080 dan zou je waarschijnlijk een betere videokaart moeten overwegen voor het behalen van dezelfde prestaties. Elk onderdeel is namelijk volledig van elkaar afhankelijk.

Apprentice

Hoi SjorsK,

 

Je hebt geen betere videokaart nodig op hogere resoluties tenzij je (3d) games wilt spelen.

 

Daarnaast ontbreekt voor de leek nog iets belangrijks:

 

1) Afstand tot de monitor en minimale grootte

2) Voor intensief gebruik van de monitor (kantoorwerk bijvoorbeeld), is een scherm met IPS paneel bijna een must

Superuser I
Superuser I
Niet helemaal correct maar er zit zeker een kern van waarheid in je verhaal, het is helemaal afhankelijk van de huidige videokaart en hoe "soepel" je alles wilt laten draaien en natuurlijk de rekenkracht van je applicaties. Daarnaast gaat een betere videokaart ook in hand met een betere Refresh Rate.

Stel dat je een ingebouwde chip gebruikt (Zoals Intel HD Graphics) dan houd het niet altijd even veel over, zeker niet met de oudere exemplaren. Op zich merk je het wel makkelijk als het nodig is, want dan is opeens alles "traag" na het aansluiten van de nieuwe monitor
Apprentice

Helaas incorrect, gezien "de rekenkracht van je applicaties" zelden iets te maken heeft met je gpu, m.u.v. games en programma's die gpu hardware acceleratie ondersteunen (als Photoshop e.d.).

 

De intel HD graphics waar je van spreekt ondersteunen in de meeste gevallen (tenzij je voor de 10 jaar oude 1e generatie gaat) ook 4k en 60Hz.

 

Ga je het hebben over een videokaart puur voor dagelijkse office gebruik (mail, office, browsen etc.) en stel je daar resoluties en refresh rates tegenover, dan zal je eerst moeten kijken naar welke aansluitingen je moederbord of videokaart heeft in geval je een externe videokaart gebruikt.

 

4k op HDMI 1.4 is geen probleem bijvoorbeeld, maar op 1.0 kun je dit vergeten.

 

Ik begrijp dat je het simpel wilt houden voor de leek, maar het gevaar schuilt hem alsnog in de details die zeker niet onbelangrijk zijn hierin en kunnen zorgen voor een miskoop.

Superuser I
Superuser I
Vergis je niet in de programma's die gebruik maken van GPU acceleratie, de laatste tijd worden het er steeds meer. Een aantal voorbeelden zijn:
- De web browsers
- Desktop Window Manager
- Client Server Runtime Process
- Windows Search
- Spotify
- Slack (Chat Programma)

(Spotify gebruikt vrijwel niks, maar Slack gebruikt best wel wat)

Browsen kan vooral leuk, zeker als je een filmpje erbij pakt gezien hier best wel wat gebruik gemaakt wordt van Hardware acceleratie. Eerlijk gezegd heb ik een Laptop met Intel HD Graphics (Mobiele variant En neen, het is niet de eerste generatie :p ) en die heeft er eerlijk gezegd niet zo veel zin in met 1080p gezien de videokaart overduidelijke de bottleneck is, dat ding wil je echt niet in 4K laten draaien.

Eerlijk gezegd verwacht ik dat er telkens meer applicaties gebruik gaan maken van hardware acceleratie.

Hier een topic uit 2014 waar die discussie is gevoerd:
https://forums.tomshardware.com/threads/is-it-possible-to-use-4k-with-integrated-graphics-intel-4600...

Tuurlijk zullen die problemen minder erg zijn met een "Moderne" Intel HD Graphics, en zal het zeker in bepaalde situaties erg goed werken. Maar eerlijk gezegd vindt ik het niet goed om de grens op te zoeken van wat een computer aan kan, en dat je vervolgens het scherm de schuld geeft (Dat klopt simpelweg niet ).

Formeel gesproken zal 4K met Intel HD Graphics moeten werken, daar heb je gelijk in, ik zou het zelf alleen niet zo snel aanraden gezien je dan wel de grens op zoekt. Houd het dan maar lekker bij 1080p. Dat werkt tenminste echt goed en is volledig beproefd.

Maarja, de meeste bedrijven gebruiken ook geen 4K scherm op kantoor, 1080p is voor dat soort gevallen "Goed genoeg", tenzij je in de video industrie zit natuurlijk (Of een manager hebt met geld te veel die het cool vindt om het beste van het beste neer te zetten).

Maar inderdaad, je moet zeker een goede aansluiting hebben.