Support

Open search

Anynet/HDMI-CEC and ARC not working

New Member

I have a Samsung Q6 and Onkyo HT-R695 amp. 

Had the same issue after I upgraded to the Q6. 

After fiddling (again) with my setup, I found that disabling the 'HDMI UHD Color' for HDMI4 fixes this mostly for me.

First Poster

I found out something interesting today with my new UN50NU710D TV.  I got everything setup with just the OTA signal and my soundbar plugged in to HDMI3 (ARC); everything tested good. I then hooked up all of my other devices and the soundbar quit working. It didn't even show up as an option under the sound menu.

I disconnected everything but the OTA and the soundbar started working again. As it turns out, the ARC port stops working when I plug in a 4K HDMI switch - ROOFULL brand. Tried different cables but the HDMI switch is definitely the problem regardless of HDMI port (1 or 2). I have not tried a different brand.

Before I plug in the switch, volume up/down works. Plug in switch, volume up/down doesn't work. Unplug switch, volume up/down works. I don't even have to power cycle everything.

 

UPDATE: My PS4 is causing the issue. Looks like my only option is optical to soundbar while my PS4 is connected to the TV.

New Member

hdmi due to hdmi 1.4 bandwith limitations

When arc arrived it only supports

 

dolby digital and dts @  5.1  24bit 48khz. 

Pcm @ 2 ch 96k

Dolby digital+ 6.1

(some tv and netflix uses dd+bfor a decoded atmos signal)

And incompatibility like this occurs.

 

With hdmi 2.1 we are getting Earc  (extended arc) wich can bitstream all formats. hdmi 2.0 can be upgraded via software to add Earc to hdmi 2.0 hdcp 2.2

So you are lucky onkyo might bless you with a firmware. 

 

My onkyo is not so lucky. You can check their support forum they have a list of recivers that will get uppgrades.

 

First Poster

@BUFree wrote:

Was working great, but wife and kids can't / won't remember.  It is a huge pain as my plug is also right behind mounted tv



Get Logitech Harmony Hub.

New Member

Same here.. my only fix is to power cycle the tv. 

First Poster

@Kbdawg3 wrote:

Same here.. my only fix is to power cycle the tv. 


Bufree pointed out if you always power the receiver on first and then tv and power down the tv first then the receiver it stops this. If you're apt to forget or family forgets then use really any universal remote and create a power off and on macro. However it would be best with nearly any harmony remote as you can specifically customize it to always power on and off things in order. I use the harmony hub and using it in this manner i havent had an error in days and it was happening literally daily or more before i changed my settings.

Apprentice

It's sti.l only a temporary "fix".  The problem WILL come back!

Apprentice

@guarddog13 

Can you post your activity settings on Harmony? 

Mine is:

1) Start Onkyo - set input

2) wait 3sec

3) Start Vu+

4) Start Tv

 

And sometime it goes with HDMI-CEC error.


Home appliances:
3pcs AR9..., UE65MU7002, BD-H6500, UE46F6510, Galaxy A50.....
(Onkyo TX-RZ830, TX-NR-709 and 701, NVIDIA Shield, VU+ SOLO 4K, PS3...)
First Poster

@Raspel wrote:

@guarddog13 

Can you post your activity settings on Harmony? 

Mine is:

1) Start Onkyo - set input

2) wait 3sec

3) Start Vu+

4) Start Tv

 

And sometime it goes with HDMI-CEC error.

Screenshot_20190718-121400_Harmony.jpg

 

Screenshot_20190718-121409_Harmony.jpg

 

Its been working for nearly a week and because I have a presence sensors etc. My TV turns on and off A LOT and the issue hasn't creeped back up yet.

 

As an FYI The TV on/off switches at the bottom are home control switches. Those are smartthings switches that are the harmony activities. I added them as a workaround to make smartthings know immediately that an activity has switched or turned on/off as it delays via smartthings and i have my TV activity control parts of my smart home...so for the average persons purpose just ignore that switch.

First Poster

 


@Raspel wrote:

@guarddog13 

Can you post your activity settings on Harmony? 

Mine is:

1) Start Onkyo - set input

2) wait 3sec

3) Start Vu+

4) Start Tv

 

And sometime it goes with HDMI-CEC error.


It shall be noted that I also ensured to go out and buy premium UHD Monster HDMI cables to replace some older cables in my system. 

Top Liked Authors